Muffiny nie tylko na śniadanie – Przepisy z Pytania na śniadanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Moi kochani! Oto kolejna porcja przepisów wprost z Pytania na Śniadanie! Przepiękna kuchnia w studiu pachniała wspaniałymi muffinami, które i Was zachwycą. Przyznam, że mini tarty – a więc muffiny z boczkiem smakowały wszystkim najbardziej z racji na to, że większa część ekipy to mięsożercy, wielbicielom łakoci przypadły go gustu wspaniałe muffiny z czerwonej fasoli – lekkie, a mimo to sycące, bez grama cukru! A Ty ? Na co masz dziś ochotę?

 

KRUCHE MUFFINY Z BOCZKIEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ – VIDEO

Ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • sól
Nadzienie:
  • 150 g wędzonego boczku lub szynki
  • 150 g pieczarek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiej do miski. Dodaj zimne masło i wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodowce przez 30 minut. Przygotuj nadzienie do muffinów: boczek i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na oliwie. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z boczkiem i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę, tymianek, śmietanę i jajka. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty i wykładaj nim foremkę do muffinek – 12 sztuk, tak aby brzegi wystawały poza foremkę.Nadziewaj ciastka, posyp mozzarellą i piecz w 180 stopniach, przez 25 minut. Podawaj muffinki z sosem pomidorowym lub keczupem.

MUFFINY CZEKOLADOWE Z FASOLI – VIDEO

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
  • 1/2 szklanki kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 200 g daktyli bez pestek lub rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Płatki migdałów lub czekolady
Przygotowanie:
Zalej daktyle lub rodzynki gorącą wodą. Fasolę osącz, nie płucz. Zmiksuj ją z jajkami,a później dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wlej do nich porcje ciasta. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 25-30 minut. Krem czekoladowy: osącz daktyle bez pestek i zmiksuj je z resztą składników. Krem przełóż do szprycy i dekoruj nim zimne  muffinki.
PO WIĘCEJ PRZEPISÓW ZAPRASZAM CODZIENNIE
DO PYTANIA NA ŚNIADANIE, JUŻ OD 8 RANO!
Print Friendly

2 Komentarze

    • Hej! Bez problemu znajdziesz je w Pepco, Duce, Ikei i większych marketach :) cena ok. 4-12 zł za 24 sztuki :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.