Wigilijny barszcz czerwony – czysty

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ach. Świąteczny barszcz czerwony smakuje inaczej niż barszcz, który jada się w ciągu roku… Jego wyjątkowy aromat przypraw i grzybów, intensywnie słodki smak i oczywiście różowe wąsy w kącikach ust, które powstają gdy dopijam zupę wprost z miseczki (nigdy ne mogę się przed tym powstrzymać) to wspomnienia, którymi żyję przez cały rok i ze zniecierpliwieniem czekam, aż wydzierane karty z kalendarza wskażą połowę grudnia. Wtedy już wiem, że niebawem, będę przygotowywała moją ulubioną świąteczną zupę. Mój barszcz bazuje na przepisie Hanny Szymanderskiej, kiedyś przeczytałam go w jednej z jej książek i od kilku lat przygotowuję go właśnie z jej przepisu. Jestem pewna, że zachwyci Cię jego smak, tym bardziej, że nie musisz kisić zakwasu, aby cieszyć się smakiem barszczu – użyj kwasu z gotowania grzybów i kapusty. Myślę, że ten jeden raz  w roku warto przygotować prawdziwy, tradycyjny czysty, barszcz czerwony – spróbuj i twórz tradycję.

barszcz czerwony czysty

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 250 g (2-3 szt.) kwaśnych jabłek np. antonówek
  • 10 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 8 goździków
  • pół selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 szklanki esencjonalnego bulionu z warzyw (gdy nie ma postu może być z mięsa)
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren jałowca
  • 1 szklanka kwasu z kapusty
  • opcjonalnie: garść suszonej włoszczyzny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Grzyby przepłucz i zamocz – zalej je wodą tak, aby lekko je przykryła (150 ml wystarczy). Buraki oczyść, owiń folią i upiecz w piekarniku. Przestudź.

W obrane cebule powbijaj goździki. Seler zetrzyj na grubej tarce.

Bulion przelej do garnka. Dodaj do niego cebule, starty seler, opcjonalnie garść suszonej włoszczyzny (u mnie widać ją na zdjęciach – kawałeczki warzyw pływają w barszczu, już po odcedzeniu), dla wzmocnienia smaku oraz przyprawy i grzyby, z wodą z moczenia. Gotuj bulion 20 minut.

Na grubej tarce zetrzyj upieczone buraki i obrane jabłka – dodaj do barszczu, gdy zupa zawrze, wlej kwas z kapusty i odstaw barszcz na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc), aż buraki oddadzą mu swój aromat. Przecedź barszcz przez sito.

Przed podaniem zupę podgrzej, ale nie gotuj, dopraw solą, pieprzem, cukrem (koniecznie) i jeśli trzeba sokiem z cytryny. Podawaj z pierogami, uszkami lub pasztecikami! Smacznego!

barszcz czerwony czysty

Taki barszcz będzie idealny na Wigilię. Przygotuj go na rosole a będzie idealną gorącą przekąską na sylwestra – podaj do niego chrupiące paszteciki z grzybami!

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.