Wielkanoc: Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim z konfiturą z cebuli – ala Wellington

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jak już wspominałam na facebooku’u, w centralnym punkcie świątecznego  stolu musi znaleźć się pyszne, domowe pieczone mięso. Kiedyś były to szynki, żeberka czy wołowe pieczenie. Przygotowywane w marynatach z majeranku i czosnku, często moczone wcześniej w solance. Dziś chciałabym pokazać Wam inny pomysł na przygotowanie wspaniałego pieczonego mięsa. Do tego celu wykorzystałam chudą i delikatną polędwiczkę wieprzową. Połączyłam ja z cudowną konfiturą z czerwonej cebuli po czym owinęłam w domowe ciasto francuskie. Połączenie to okazało się być  zachwycające. Słodka, konfitura cebulowa z nutami tymianku i octu balsamicznego, soczysta paprykowa polędwiczka i aksamitne, maślane ciasto francuskie. Prawdziwy smakowy zawrót głowy wywołujące pobudzenie wszystkich kubków smakowych. Do stworzenia tego przepisu zainspirowało mnie przeglądanie zdjęć potraw najlepszych szefów kuchni na Instagramie. Konkretnie mam tu na myśli zdjęcie prezentujące danie zwane Beef Wellington – polędwicę wołową zawiniętą w ciasto francuskie z farszem z grzybów leśnych, cebuli i masła, mocno przyprawionej grubo mielonym pieprzem. W głowie od razu zagrało mi połączenie czerwonej cebuli i  wspomnianej polędwiczki.

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu użyjcie gotowego, dostępnego w sklepach ciasta francuskiego- sprawdzi się świetnie, choć najlepsze będzie takie o wysokiej zawartości masła. Kolejną praktyczną poradą jest przygotowanie większej ilości konfitury. Będzie wspaniałym dodatkiem do świątecznych mięs i kiełbas – w smaku przypomina konfiturę z żurawiny. Zaręczam, że to danie zniknie ze stołu w ekspresowym temnie, aż do ostatniego okruszka :)

Składniki:

300 g ciasta francuskiego
1 małe jajko
1 łyżka mleka

konfitura:

4 czerwone cebule ( 350g )
50 ml octu balsamicznego z Modeny
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
50 g masła
1 liść laurowy

polędwiczka:

1 – 500g polędwiczka wieprzowa
2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej i mielonej wędzonej papryki i suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka sosu worcester

Przygotowanie:

polędwiczka:

Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z resztą składników wymieszać na pastę.

Pastą nasmarować dokładnie mięso i odstawić, przykryte folią.

konfitura:

Cebulę pokroić w cienkie pióra.

Masło rozpuścić. Na gorące wrzucić cebulę, dodać 1/2 łyżeczki soli, aby szybciej zmiękła.

Cebulę smażyć 8-10 minut, aż zacznie brązowieć, wtedy dodać cukier i tymianek, dokładnie wymieszać i wlać ocet.

Dusić konfiturę aż będzie szklista kolejne 5-10 minut.

Odstawić do przestudzenia.

Polędwiczkę obsmażyć z każdej strony na odrobinie tłuszczu.

Gdy z wierzchu będzie złota, wyłączyć palnik.

Ciasto rozłożyć i jeśli trzeba rozwałkować, przy używaniu gotowego casta nie jest to konieczne.

Na cieście rozłożyć konfitur, a na niej polędwiczkę.

Następnie posmarować wewnętrzne krawędzie ciasta mieszanką jaja i mleka.

Zwinąć ciasto w „kopertę”, a jaj zgięcie włożyć pod spód rolady. Całą powierzchnię ciasta wysmarować resztą masy jajecznej – dzięki temu będzie idealnie zarumieniona po upieczeniu.

Piec w 190 stopniach przez 30 minut, po czym zmniejszyć temp. do 170 i piec jeszcze 10-15.

Polędwiczkę podawać na gorąco lub na zimno, wedle życzenia.

Polub bloga na facebooku!

zBLOGowani.pl

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.