Krem z pomidorów w 10 minut

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś nie mam zbyt wiele czasu. Dlatego dodaję dla Was przepis który powstał przy podobnej okazji o zmniejszonym zasobie czasu. Pewnego jesiennego wieczoru gdy miałam ochotę na gorącą aromatyczną zupę pomidorową przypomniałam sobie o kremie który jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Pyszny, intensywnie pomidorowy, z wyrazistą kwaskową nutą i ziołowym aromatem pomidorowy krem zachwycił mnie wtedy do granic możliwości. Smak ten zapisał się w moim aromatycznym, wewnętrznym pamiętniku i został zapomniany, aż do tego, wspomnianego wieczoru.

Jestem kulinarnym detektywem i zazwyczaj wiem z czego składa się smakowane danie. Nie inaczej było w tym wypadki. Sekretem smaku tej zupy jest mieszana cebuli, czosnku i tajemniczego składnika, którym jest sos worcester. Ten znany na całym świecie sos używany jest do przyprawiania zup, sosów i dressingów.

Sos worcester lub worcestershire (czyt. wuster / wusterszajer) to fermentowany produkt na bazie octu i przypraw, dojrzewający ponad 18 miesięcy. Pochodzi z Indii, choć znamy go przede wszystkim z wielokulturowej Wielkiej Brytanii, łączących w sobie kultury kulinarne z całego świata. W smaku kwaśny, o orientalnej nucie cynamonu, kuminu, kolorowego pieprzu i cebuli.

Na jednej ze stron sklepów internetowych możecie przeczytać o jednym z moich ulubionych, najczęściej spotykanym sosie tego typu. „Nazwa Lea & Perrins pochodzi od nazwisk aptekarzy, którym powracający z Indii lord Sandys powierzył odtworzenie receptury poznanego tam sosu. W ten sposób powstał słynny Worcester. Od 200 lat zdobywa podniebienia konsumentów na całym świecie.”

źr. google.pl, cena ok. 10 zł / 150 ml

Światowy gigant – Heinz również wyprodukował swoją wersję sosu. Od kilku miesięcy dostępna jest również w Polsce, w znacznie niższej cenie. Produkty różnią się nieznacznie – wydaje mi się, że Lea Perrins ma bardziej intensywny aromat. Uważam jednak, że dla mniej wprawnego nosa różnica będzie niezauważalna.

Co do przeznaczenia sosu worcester świetnie przydaje się do marynat – wymieszany z oliwą, czosnkiem, chilli i miętą będzie wspaniałą marynatą do mięsa lub ryby na grilla. Ocet zawarty w sosie wspaniale wzbogaca smak kotletów mielonych i steków – jeśli zastanawialiscie się jaki jest sekret amerykańskich burgerów – przedstawiam go wam właśnie w tej chwili – to sos worcestershire!

źr. google.pl, cena ok. 5 zł / 150 ml

Kończąc teoretyczną edukację i wracając do właściwego przepisu. Przygotuj dziś pyszną zupę krem w kilka minut!

Składniki:
4 porcje:

2 puszki pomidorów
500 ml passaty pomidorowej ( gęstego 100% przecieru z pomidorów)
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki sosu worcester
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich*
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku

*świeże zioła są bardziej aromatyczne niż suszone. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie zawsze ma się do nich dostęp. Jeśli masz je akurat pod ręką użyj garstki świeżej siekanej bazylii dodając ją tuż przed miksowaniem – długo gotowania bazylia traci swój aromat.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę posiekać.

W granku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę. Warzywa posolić. I smażyć 3-4 minuty, aby się przysmażyła i zyskała złoty kolor. Do granka wlać passatę i pomidory, dolać sos, doprawić i gotować 5 minut, pod przykrycie, gdyż wszystko co pomidorowe uwielbia chlapać dookoła palnika.

Zupę zmiksowąć i ewentualnie ponownie doprawić, gotowa musi mieć wyraźny kwaśno-słony aromat.

Podawać ze śmietaną, ricottą, mascarpone, twarożkiem z nerkowców (w wersji wegańskiej) i masą ziół – natką lub bazylią.

 

Print Friendly

8 Komentarze

  1. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.