Wegańska NUTELLA ! Bez nabiału, kakao, bez cukru i bez tłuszczu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nutella to najsłynniejszy krem nugatowy na świecie. W internecie jest mnóstwo przepisów z jej wykorzystaniem. Naleśniki, placuszki, ciasta, ciastka, ciasteczka, shake’i, kawy, desery, lody czy inne słodkie cudeńka to początek długiej listy smakołyków w których widnieje na czele listy składników. I ja czasem zjadam kromkę chleba z porcją tego kremu, choć kiedyś słyszałam, że robią tak jedynie „kulinarne lamusy” bo Nutella powstała po to aby wyjadać krem łapczywie, łyżką, wprost ze słoika. Jeśli i Ciebie dopada słodkie nugatowe obżarstwo wybierz zdrowszą alternatywę kremu bogatą w błonnik, magnez i potas. Mniam!

Postanowiłam więc wymyślić przepis na nutellę bez cukru, tłuszczu i wszystkiego co niezdrowe. Wykonaną z trzech składników. Dodatkowo taką, którą mogą zjeść nawet alergicy. Specjalnie dla Ciebie z okazji tłustego czwartku :) spędź go z najbliższymi smakując pyszne i zdrowe przysmaki. Słodycze które można jeść bezkarnie, oczywiście w racjonalnych ilościach ( choć słoik takowej nutelli na pewno będzie bardziej radośnie przyjęty przez organizm niż słoik tradycyjnej.

Jak smakuje? Jest słodka, kremowa i bardzo intensywnie orzechowa. Jeśli użyjesz gładkiego masła orzechowego będzie przyjemnie rozpływać się na podniebieniu, jeśli zastąpisz je masłem z kawałkami orzechów będzie przypominała smakiem Snickersa. Karob dodaje jej głęboki – waniliowo karmelowy smak.

Składniki:
duży słoik 700 ml

 300 g suszonych daktyli
100 g masła orzechowego (z orzechów nerkowca, ziemnych lub laskowych – wybierz ulubione)
35 g – 4 łyżki karobu (mączki z chleba świętojańskiego) lub kakao

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem – 600 ml wystarczy.

Odstaw na 2-3 godziny aż znacznie zmiękną.

Gdy zmiękną osącz je na sicie. Słodki syrop zachowaj, będzie Ci potrzebny w trakcie miksowania. Daktyle przełóż do miksera lub miski. Dodaj do nich karob i masło. Wlej 150 ml syropu z gotowania.

Nutellę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce nawet 3 tygodnie.
Smacznego!

Idealna na śniadanie, drugie śniadanie i kolację :)

Print Friendly

6 Komentarze

  1. Co za słodki klimat ? :)
    Uwielbiam nutellę. Syntetyczne rzeczowe przepisy.

    Interesujące wpisy i niebanalny blog. Będę odwiedzał częściej. Zapraszam również do mnie: humanoidtk.blog.pl

  2. Ooo super przepis ! Z pewnością spróbuję wykonać coś takiego :) Od dawna nie jadłam nutelli ze względu na dietę wegańską.. świetny zamiennik :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.