Danie z Hells Kitchen: polędwiczki w sosie bałkańskim

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ostatnio wpadło mi w ręce to zdjęcie i moje piekielne notatki. Gdy tylko je zobaczyłam, zachwyciłam się wspomnieniem cudownego aromatu pieczonych warzyw, zapachem rozmarynu, kaparów i smażonego mięsa w przyprawach. Piekielnie dobre danie. Co więcej mam podejrzenia, że nawet szefowi smakowało:) jeżeli Lubicie bałkańskie klimaty i szukacie wyśmienitej inspiracji na wyjątkowy obiad – przygotujcie je. Moje początki w Hell’s Kitchen były owocne choć trudne – kilkakrotnie byłam najlepsza, 4-5 razy nominowałam najsłabsze ogniwa. „Załatwiła” mnie dopiero kuchnia szefów: karaczany, larwy mączniaka i rybi szejk. Złe samopoczucie popsuło mi serwis. Życie pełne jest jednak szans i nowych możliwości, każdy dzień przynosi nam coś magicznego i pysznego. Dlatego smakujcie. Bałkańska potrawka z polędwiczką jest pyszna i lekka.

polędwiczka

Składniki na 2 porcje

Sos:
2 papryki czerwone
1 cukinia, mała
1 cebula
2 dojrzałe pomidory*
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka oliwy
2 łyżki kaparów
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Polędwiczka:
1 polędwiczka wieprzowa o wadze 300 g
1 cebula
1 łyżka oliiwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki tłuczonego pieprzu

do smażenia:

1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła do bastowania

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 3 cm.

Cebulę posiekać. Z resztą składników marynaty, prócz czosnku, dodać je do polędwiczki i dokładnie wetrzeć w mięso. Odstawić.

Sos:

Warzywa – cebulę, paprykę i cukinię – pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.

Rozgrzać oliwę. Na gorącej przesmażyć warzywa i czosnek, z gałązką rozmarynu – drugą zostawić do infuzji mięsa, oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
W międzyczasie obrać ze skórki i posiekać pomidory.

Przesmażone, rumiane warzywa wymieszać z pomidorami. Przykryć i dusić 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka rozmaryn, a jego zawartość zmiksować i przetrzeć przez sito.

Sos doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczka

Rozgrzać na patelni oliwę. Polędwiczkę oczyścić z marynaty. Plastry mięsa kłaść na rozgrzanym oleju i od razu dodać masło, przekrojony na pół czosnek i gałązkę rozmarynu. Polędwiczki smażyć partiami, aby temperatura oleju była wysoka i mięso należycie się smażyło. 1-2 minuty z każdej strony wystarczą. Mięso odłożyć na 1-2 minuty do odpoczynku, posolić. W tym czasie rozpocząć serwis.

Do talerza nalać sos, obsypać go kaparami. Na wierzchu ułożyć doprawioną polędwiczkę i gałązki rozmarynu.

Do dania dobrze będzie pasowało żytnie pieczywo.

Print Friendly

19 Komentarze

    • Właśnie trwa 4ta edycja. Myślę, że minimalizm na talerzu wynika z estetyki i tego, że cały obiad składa się zazwyczaj z kilku dań i wielu smaków. Aby uchwycić je wszystkie kucharz-artysta kondensuje je w małych, aromatycznych porcjach.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.