Płatki śniadaniowe: najlepsze, top 5

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez porcji płatków zbożowych. I bardzo dobrze! Zboża to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. W naszych sklepach znajdziecie setki takich produktów. Jak wybierać te zdrowe i jednocześnie smaczne? Podpowiem Ci co jem z moją rodziną i myślę, że wykorzystasz tę wiedzę przy następnych zakupach. Na pewno zauważyłaś/eś, że od dawna propaguje się jedzenie płatków owsianych. Zawierają dużo białka, błonnika i witamin, co dobrze wpływa na naszą urodę i zdrowie. Ale w sklepach znajdziesz znacznie więcej produktów zbożowych, nie tylko owsianych, więc które wybrać?

Postanowiłam zdradzać moich ulubieńców w listach top produktów: TOP 5. Cena będzie drugorzędnym kryterium, choć dobrze wiesz (jeżeli odwiedzasz mojego bloga), że nigdy nie jest wygórowana. Uważam, że można jeść niedrogo, zdrowo i smacznie. Moje listy w żaden sposób nie są i nie będą sponsorowane. Pokażę Ci to co lubię i co kupuję, wymiennie w zależności od tego gdzie robię zakupy.

1. Górskie płatki owsiane, 2-3 zł/500g

Górskie płatki owsiane to czysty, gruboziarnisty owies. Często wybieram, Złote Plony  (Biedronka), płatki firmy Sante, czasem bio płatki z ekologicznych sklepów. Staram się zachować zdrowy rozsądek dlatego, że te „eko” często kosztują kilkakrotnie więcej niż zwyczajne. Gotuję je długo 5-10 minut. Najlepsze są gdy po ugotowaniu chwilę odpoczną i napęcznieją.

źr. google.com

2. Płatki owsiane, Elovena, fińskie, 5 zł/ 500 g

Smaczne płatki owsiane błyskawiczne w dużej półkilogramowej tekturowej paczce. Płatki zawierają sporo żelaza i białka. Świetnie się sprawdzają gdy śniadanie muszę przygotować w kilka minut. Przyznam, że wystarczy zalać je gorącą wodą lub mlekiem dzięki czemu w kilka sekund mam przed sobą pyszne śniadanie. Gotowane dłużej stają się bardzo gęste, co może przydać się osobom będącym na diecie. Zje się ich wtedy znacznie mniej. Bardzo wydajne i ciężko jest wykorzystać całą paczkę. Jeżeli lubicie owsiane wypieki płatki Elovena świetnie się do nich sprawdzą – dodaję je do ciast, bułeczek i pankejków! Produkt naturalny, dostępny także w wersji z malinami i jabłkiem z cynamonem, nie próbowałam, choć zamierzam. Spróbuję i ocenię.

źr. google.com

Dane z opakowania:

WARTOŚCI ODŻYWCZE
W 100G W 40G
Wartość energetyczna 350 kcal 115 kcal
1450 kJ 483 kJ
Tłuszcze 8,0 g 2,5 g
w tym kwasy tł. nasycone 1,6 g 0,4 g
Węglowodany 55 g 22 g
w tym cukry 1,2 g 0,5 g
Białka 14 g 5,6 g
Sól 0,002 g 0 g
Błonnik 11 4,4

oraz na 100 g produktu: Żelazo : 5,1 mg (36%**),Magnez : 131 mg (44%**),Fosfor: 441 mg (55%**),Cynk : 3,2 mg (21%**),Witamina B1: 0,4 mg (29%**),**RDA – Zalecane dzienne spożycie

1 porcja (40 g)
Żelazo : 2,0 mg (14% **),Magnez : 52 mg (17% **),Fosfor: 176 mg (22%**),Cynk : 1,3 mg (9%**),Witamina B1: 0,2 mg (14%**)

3. Płatki opiekane premium, Granelo, 3-3,5 / 300 g

 

Przepyszne, opiekane, chrupiące, górskie płatki owsiane o podwyższonej zawartości białka i błonnika. Idealne dla osób, które nie mogą przekonać się do surowego owsa. Ich  karmelowy smak (pochodzący od jęczmiennego słodu) zachęci do spróbowania każdego. Moją jedyną uwagą jest to iż mają w swoim składzie odrobinę cukru (i słód jęczmienny) – w sumie 7% Objętościowych.

źr. granero.com.pl

Co znajdziecie na ich opakowaniu? Samo dobro!

Wartości odżywcze
w 100g w 30g
Wartość energetyczna 383 kcal 115 kcal
1609 kJ 580 kJ
Tłuszcze 8,2 g 3,2 g
w tym kwasy tł. nasycone 1,5 g 0,6 g
Węglowodany 58,1 g 22 g
w tym cukry 4,9 g 0,5 g
Białka 11,1 g 5,6g
Sól 0,8 g 0 g
Błonnik 16,4 4,9

4. Płatki jaglane, Bio Planet. 8 zł / 600 g

Niektórzy twierdzą, że płatki jaglane są zdrowsze niż owsiane. Ja staram się łączyć oba gatunki ziaren i zajadać je naprzemiennie. Razem też smakują wyśmienicie! Lubię płatki jaglane za to, że szybko się gotują, są lekkie i mogą być dodatkiem do wielu wytrawnych dań, np. w formie „jaglanej polenty”. Jeśli masz problem z zakwaszeniem organizmu i czujesz się osłabiona/y koniecznie zacznij jeść płatki jaglane. Bio Planet były pierwszą marką jaką nabyłam. Obecnie wybieram też innych przedstawicieli tego gatunku. Zauważyłam, że największe sieci spożywcze wprowadziły je już do swoich ofert, więc spróbujecie ich już za 2-3 zł / 500 g. Warto wybierać te jak najmniej przetworzone.

żr. google.pl

Pamiętaj o tym, że płatki jaglane mają sporo tłuszczu. Warto przechowywać je więc w szczelnym pojemniku w lodówce. A co mówi o nich producent?

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka)  na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze (%) w 100 g
Wartość 1586 kJ
energetyczna 370 kcal
Tłuszcz 3,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 69 g
- w tym cukry 1,6 g
Błonnik 2,0 g
Białko 11 g
Sól <0,01 g

Płatki jaglane firmy Kupiec, mają mniej tłuszczu (w tym wypadku jest to mniej zdrowego tłuszczu), ale za to więcej białka i błonnika. Są też znacznie tańsze. Jeżeli nie masz w okolicy sklepu z ekologiczną żywnością, kup płatki Kupca.

5. Nestle, Cheerios, Oats, 5,5 zł /250 g ; 9,90 / 450 g

Miła odskocznia od wytrawnych płatków śniadaniowych. Nestle wypuściło płatki owsiane połączone z kółeczkami cheerios. Kupiłam małą paczkę i muszę przyznać, że są bardzo smaczne i sycące, nawet jeśli zjada się sugerowaną przez producenta 30 gramową porcję. Uważam, że jako dodatek, raz na jakiś czas warto je zjeść, (nie za często mają w swoim składzie szkodliwy syrop glukozowy i syrop z cukru inwertowanego) tym bardziej, że nie są przesadnie słodkie. Chrupiące i dobrze uprażone płatki świetnie sprawdzą się z ryżowym lub sojowym mlekiem i owocami, tak dla odmiany. Dostępne również w wersji z cynamonem.

źr. google.pl

WARTOŚCI ODŻYWCZE (%) W 100 G
Wartość 1626 kJ
energetyczna 385 kcal
Tłuszcz 5,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 69,8 g
- w tym cukry 22,6 g
Błonnik 8,5 g
Białko 10,5 g
Sól 0,69 g

Producent znany z suplementacji swoich wyrobów nie zawodzi także w ™ wypadku. Znajdziemy tu niacynę (wit. B3 lub PP, jak kto woli), kwas pantotenowy – B5, ryboflawinę – wit. B2, wit. B, kwas foliowy – wit. B9, żelazo, wapń i magnez. W dużych ok.20-30 % zalecanego dziennego spożycia na porcję.

Smacznego śniadania!

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.