Masło ciasteczkowe – prezent na Walentynki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przepis opracowałam jakiś czas temu, właśnie na słodki prezent dla przyjaciela, świętującego urodziny o wiele znaczącej liczbie. Pomyślałam, że z racji na zbliżające się święto zakochanych możecie zaskoczyć swą łasującą drugą połowę słodkim i pysznym prezentem, jakim jest masło ciasteczkowe z czekoladą, które na pewno przyspoży jej dużo radości.

Przepis jest bardzo prosty. Masło składa się z wafli, orzechów, czekolady, masła i śmietany, prawdziwa uczta dla podniebienia – smakuje jak snickers w połączeniu z wafelkami, jest kremowe i lepkie. Gotowe masło możecie wykorzystać do wspólnego śniadania po udanej kolacji. Crossaint z takim masłem to absolutny majstersztyk kulinarny.

Masło ciasteczkowe

Składniki:

3 słoiczki o pojemności 100 ml
4 wafle w czekoladzie o smaku toffi
100 ml śmietany kremówki
100 g orzechów ziemnych
50 g masła
1 laska wanilii (2 łyżku cukru z wanilią)
100 g cukru
100 ml mleka 2 %

  • Przygotowanie:

Mleko przelać do garnka, dodać śmietanę. Laskę wanilli przeciąć wzdłuż na pół, ziarna wydrążyć łyżeczką lub nożem, dodać do mleka. Zagotować i odstawić.

W tym czasie na suchej patelni uprażyć orzechy. Po kilku minutach, gdy będą złote, dodać masło i cukier, stopić je, aż oblepią całe orzechy.

Wafle przełożyć do miskera i rozdrobnić, można je także ręcznie pokruszyć.

Z mleka usunąć zdrewniałą część wanilii, po czym wlewać je stopniowo, mieszając do orzechów z karmelem. Zagotować.

Gorącą mieszanką zalać wafle i zmiksować na gładkie masło.

Przełożyć do pojemniczków.

Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Walentynkowe menu

Print Friendly

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.