Linzer torte – Tarta z Linzu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Klasyczne migdałowe kruche ciasto z dodatkiem malin jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych pozycji. Tradycyjna austriacka receptura tej tarty jest bardzo prosta. Liczy się tutaj czas chłodzenia kruchego ciasta, następnie sposób wypiekania i stopień wypieczenia. Klasyczna kratka zapleciona z ciasta jest tutaj zwieńczeniem dzieła. Uwielbiam takie słodkie połączenia, są proste klasyczne i przepyszne. Jak dla mnie Lizner torte ma najwięcej wspólnego z polskim mazurkiem, u nas na stole była częścią świąt Bożego Narodzenia. 

linzer_torte_2014_11_13-1

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki tortowej ( najlepiej użyć 150 g krupczatki i 150 g tortowej)

200 g masła

160 g cukru pudru

100 g płatków migdałów

1 łyżeczka esencji migdałowej – mile widziana, niekonieczna

4 żółtka

szczypta soli

Nadzienie:

450 g mrożonych malin lub mieszanki owoców leśnych 

1/2 szklanki cukru

linzer_torte_2014_11_13-2

Przygotowanie:

Migdały zmiksować na mąkę ( 2 łyżki płatków zostawić do dekoracji)

Wymieszać z mąką, solą i cukrem.

Dodać posiekane zimne masło. Posiekać nożem, aż zmieni się w grudki. 

Dodać żółtka i esencję wyrobić szybko ciasto, tylko do połączenia składników.

Odstawić na godzinę do lodówki.

Mrożone maliny (lub owoce leśne) zasypać cukrem. Zagotować.

Gotować 30 minut, aż się rozpadną i zredukują zawartość płynu. 

Można je doprawić mielonymi goździkami – szczyptą. Nadzienie można przetrzeć przez sito.

Wystudzić.

Zimne ciasto podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3.

Większą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o średnicy 30 cm lub wymiarze 30×30 ciasto powinno mieć maksymalnie 7-8 mm grubości.

Drugą część rozwałkować i pociąć radełkiem lub nożem w paski.

Na wierzch ciasta wyłożyć nadzienie, zapleść plecionkę z ciasta.

Piec w 160 stopniach 40 minut.

Gorące udekorować płatkami, wystudzić i podawać.

Najlepsze jest po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Świetnie smakuje także z masą krówkową – posmarujcie nią kratkę z ciasta.

Tarta słodka czy wytrawna?

Print Friendly

5 Komentarze

  1. Takie i inne wynalazki w mojej rodzinie pieką co tydzień od pokoleń dlatego od dziecka się dziwiłem kolegom, którzy z zachwytu pieli na podwórkach, że ich mama raz na rok jakiegoś zakalca upiecze.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.