Hummus z pomidorami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Orientalna pasta z ciecierzycy zwana również Hummusem jest jedną z najbardziej popularnych, wegańskich kremowych przekąsek. Podana z oliwą spod suszonych pomidorów, z kaparami i całą masą pysznej, cudownej beżowej cieciorki jest niezrównaną sylwestrową pozycją. A jeśli obok położycie chlebki lawash i  sałatkę ze świeżych pomidorów (użyjcie śliwkowych lub cherry) Wasi goście będą zachwyceni. Używanie smakowych oliw jest świetnym sposobem na aromatyzowane potraw, tym bardziej jeśli są to zimny bufet. Tym bardziej, że jest to przekąska niskokaloryczna.humus_pomidor_oregano_2014_09_18-5

                                                        Składniki:

200 g suchej cieciorki

4 suszone pomidory

100 ml oliwy spod pomidorów

3 łyżki pasty Tahini

1 łyżka kaparów

2 ząbki czosnku

słodka papryka

suszone oregano

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cieciorkę zalać ciepłą wodą i odstawić na 8 – 12 godzin.

Następnie ugotować ją do miękkości.  Osączyć, wodę z gotowania zachować.

Ciecierzycę przełożyć do blendera lub food procesora.

Dodać czosnek, pomidory suszone, kapary, tahinę, 60-70 ml oliwy i ok. 100 – 150 ml wody z gotowania. 

Zmiksować na idealnie gładką masę, doprawić solą i pieprzem. W przypadku gdyby była zbyt gęsta dodać wody i ponownie zmiksować.

wyłożyć na miski z lawashem, polać resztą oliwy. Posypać oregano i papryką. Podajemy z solonymi pomidorami z miodem i oiwą.

Przekąski Sylwestrowe

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.