ŁATWY PIERNIK z morelami i rumem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Łatwy Piernik z suszoną morelą i rumem To marzenie każdej gospodyni. Przygotuj go według tego przepisu jest przepyszny, korzenie, suszone morele i rum to najpiękniejsze świąteczne aromaty.  Kiedy wszystkie ciasta już dawno zniknęły ze stołów, a macie wizytę niezapowiedzianych gości wystarczy zmiksować składniki i od razu po upieczeniu możecie cieszyć się przepysznym pachnącym, wilgotnym ciastem, które w czasie pieczenia wypełnia dom wspaniałym zapachem, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia.
pernik_2014_12_24-2
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki miodu
15 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
125 g masła/margaryny lub oleju
100 g suszonych moreli
100 ml rumu
Nasz Świąteczny stół

Nasz Świąteczny stół

Przygotowanie:
Morele posiekać w paski. Zalać 150 ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodać 70 ml rumu.
Odstawić na minimum 30 minut*.
Margarynę, masło lub olej stopić z cukrem i przyprawą do piernika. Lekko przestudzić.
Mąkę,sodę, olej, jajka, 2 łyżki miodu, mleko oraz stopioną masę piernikową miksować przez 5 minut.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem lub wysypać mąką. Wlać ciasto.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Z reszty rumu i miodu przygotować glazurę. Dodać do nich 2-3 łyżki syropu spod moreli.
Posmarować gorące ciasto.
Wystudzić i podawać.
Można oprószyć je cukrem pudrem.
*Morele mogą być moczone przez całą noc, będą smaczniejsze.

Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.