Najlepsze placki z dyni z cebulą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

To najlepsze placki dyniowe jakie kiedykolwiek jadłam, moją opinię podziela kilka osób, które miały okazję ich spróbować, więc nie jest to pusty frazes. Pyszne, słodkie dzięki karmelizowanej cebuli, słone dzięki serowi, kremowe i bardzo aromatyczne, to idealna lekka przekąska, śniadanie czy ciepła kolacja – z sosem grzybowym lub sałatką mogą stać się pysznym obiadem. Koniecznie je wypróbujcie, w końcu sezon dyniowy w pełni.

Składniki:

4 porcje:

1/2 dyni ok. 1 kg
2 jajka
1/3 szklanki mąki tortowej 50 g
1/3 szklanki mąki pszennej 40 g
1 op. serka wiejskiego lekkiego 150 g *
2 łyżki tartego parmezanu, oscypka lub szwajcara
1/2 łyżeczki soli
3 cebule dymki
2 ząbki czosnku
śmietana do podania
olej, masło do smażenia
pieprz

*Zamiast serka wiejskiego można użyć rozkruszonego twarogu, mini mozzarelli lub kostek sera feta, otrzymując inne danie.

Przygotowanie:

Dynię umyć i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kostkę 5 x 5 mm, a czosnek posiekać. Dodać do dyni.
Wbić jajka, dodać sery i sól. Wymieszać.
Wsypać mąkę, mieszając dokładnie żeby nie zrobiły się grudki.
Doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, każdorazowo 2 łyżki.
Porcje ciasta nakładać łyżką stołową, 2 łyżki na placek – do smażenia można użyć foremek – silikonowych lub ringów – będą zdrową gratką dla dzieciaków.
Po nałożeniu na patelnię przykryć je pokrywką, później dosmażać bez pokrywki ok.minuty.
Podawać z soloną śmietaną lub orzechami i tartym serem.

Dynia na słodko i słono

Print Friendly

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.