Omlet z szynką i pomidorami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ostatnio królują u nas lekkie śniadania. Rano trzeba uzupełnić straty wartości odżywczych po odpoczynku. Jajka mają najłatwiej przyswajalne białko a wraz z dużą ilością warzyw stają się witaminową bombą. Dawno nie jadłam omletu więc postanowiłam przygotować go sobie i synkowi na śniadanie. Oczywiście z sałatką.

Składniki na dwa omlety:

3 duże jajka
2 plastry dojrzewającej szynki ( lub dowolnej ulubionej)
6 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor
1 łyżka tartego ostrego sera ( oscypka, parmezanu, gruyere , rubin itp)
pieprz
2 łyżeczki masła
sałata
pomidorki cherry
krem balsamiczny ( sos z zagęszczonego octu z Modeny )

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć. Obrać, pokroić na 3 części.
Jajka rozmącić. Dodać do nich ser i pomidory, doprawić, pamiętając że ser i szynka są słone.
Szynkę pokroić w paski.
Rozpuścić 1 łyżeczkę masła, wrzucić na patelnię połowę szynki. Obsmażyć a gdy zacznie pachnieć wlać połowę masy jajecznej.
Nie mieszać, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół ( do środka można dodać plastry sera, twaróg, pastellę ulubione dodatki ).
Czynność powtórzyć.
Podawać z sałatką, polaną sosem balsamicznym.

Moje rady:

Patelnia powinna być duża, a warstwa jajek cienka.

Oczywiście można się wspomóc pokrywką jednak wtedy jajka będą twarde i mocno spieczone od spodu, a ja np. tego nie lubię. Możecie dodać ulubione składniki do omletu, można się tym bawić, jeśli wpadną do Was przyjaciele możecie ułożyć w miseczkach dodatki i każdy skomponuje swój wymarzony omlet.

Mogą to być cebula, szczypiorek, zioła, szynka, boczek, oliwki, resztki mięsa z wczoraj, np. pieczony kurczak, czy paski kotleta schabowego, wszystkie warzywa w tym bardzo zdrowe te o zielonych liściach , owoce oraz bakalie a także słodycze. Patelnie w dłoń ;)

Print Friendly

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.