Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przepis na oryginalne indyjskie curry mam do szwagra mojej przyjaciółki. zmieniłam go troszkę dodając mleczka kokosowego, skręcając w stronę maroka podając je kremowo i pikantnie. Potrawa jest bardzo aromatyczna, pożywna i efektowna dzięki pomidorom i curry ( w oryginale były to kurkuma i garam masala) . W moim mniemaniu proporcje papryczki nadają daniu średnią ostrość ( w skali na 5 byłoby to 2,5 ) więc jeśli chcecie zjeść potrawę z prawdziwie hinduską nutą dodajcie jeszcze kilka papryczek chilli. Weganie mogą zastąpić kurczaka np. cieciorką, soją lub pieczoną papryką.

Składniki:

4 porcje:

400 g piersi z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego (ok. 400g)
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 duża cebula
1 łyżka kuminu
2 łyżki curry
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4-5 cm kawałek imbiru
sól (ok.1 łyżki)
3 łyżki oleju
natka lub kolendra do dekoracji
ryż do podania , 50 g suchego na osobę

źr. google.pl

Przygotowanie:

Imbir obieramy, najlepiej zeskrobać skórkę łyżeczką.
Siekamy drobno chilli ( potrawa z pestkami będzie bardziej ostra) , czosnek i cebulę.
Rozgrzewamy olej.
Wrzucamy na niego ziarna kuminu. Smażymy 2 minuty, aż zaczną pachnieć.
Dodajemy cebulę, chilli, czosnek i imbir. Smażymy aż się zeszklą i zaczną intensywnie pachnieć, 4-5 minut, mieszając, dodajemy curry.
Bazę smakową zalewamy pomidorami, puszkę napełniamy wodą wlewamy do pomidorów. Gotujemy 2o minut aż pomidory się rozpadną.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do gotującego się sosu. Wlewamy też mleko kokosowe.
Gotujemy 15 minut, bez przykrycia.
Gdy kurczak będzie miękki wyłączamy palnik.
Podajemy z ryżem i zieleniną.

Dzięki temu sposobowi przygotowania kurczak pozostanie soczysty – gdybyśmy go podsmażyli mógłby stać się twardy. Curry można zastąpić dodając po łyżce kurkumy i garam masali.

Wegetarianie mogą przyrządzić w takim sosie cieciorkę lub inne warzywa.

Print Friendly

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.