Bułeczki Orkiszowe z dynią i oscypkiem – w 20 minut

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Takie bułeczki to idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Z dodatkiem sera, który pod wpływem temperatury rozpuszcza się i doprawia całość, świetnie smakują nawet bez dodatków. Jeśli jednak lubicie pieczywo z dodatkami można podać je z jogurtem naturalnym, masłem lub miodem – świetnie kontrastuje ze słonym serem. Mocnym akcentem smakowym jest też olej lniany, jeśli nie możecie go dostać zastąpcie go olejem z orzechów lub oliwą z oliwek. Warzywne ciasto to świetny sposób na podanie warzyw tym, którzy mają do nich awersję. Proponuję podawać je na ciepło, wtedy ser jest ciągliwy i dominujący, gdy stygną dynia i pestki przeważają.

Składniki:

12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 350 g startej dyni
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajo
  • 80 g startego ostrego słonego sera ( u mnie oscypek )
  • 4 łyżki pestek dyni ( lub słonecznika )
  • 2 łyżki oleju lnianego ( lub oliwy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszamy sypkie składniki.
  3. Dodajemy jajo, olej i kefir.
  4. Mieszamy ze startą dynią(grube oczka tarki ) . Mokrą ręką dzielimy ciasto na 12 bułeczek.
  5. Układamy na blasze i pieczemy 12-15 minut.
  6. Smacznego!

Print Friendly

8 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.