Pszenne Bułki kajzerki z sezamem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pieczywo dla wielu z nas jest podstawą diety. Wiem , że odchudzanie jest teraz modne, często więc rezygnujemy z pieczywa wypiekanego z białej mąki, ja sądzę iż wszystko jest dla ludzi a samodzielnie wykonane bułeczki na pewno nam nie zaszkodzą, tym bardziej że dodatek orkiszu na pewno dodaje im wartości zdrowotnych. Sezam dodaje im niezwykłego smaku,możecie go zastąpić siemieniem lnianym lub otrębami czy słonecznikiem. Bułki są pulchne, ładnie się kroją i bosko smakują, spróbujcie.

bułeczki w koszyczku

Składniki:

na 9 dużych bułek

  • 2 szklanki mąki pszennej 550
  • 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej,np. Gdańskie Młyny
  • 1 1/3 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g sezamu
  • 30 g drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wodę podgrzać, rozpuścić w niej drożdże. Dodać cukier i 1/2 szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy zaczyn będzie pulchny i kremowy dodać do niego resztę mąki, sól i 3/4 sezamu. Zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Gdy zacznie się łączyć podlewać je olejem.
  4. Wyrabiać 10 minut.
  5. Odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości ok. 1 h.
  6. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 9 części. Układać na blasze cięciem do góry, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte, zmoczyć pędzelkiem i obsypać sezamem, piec w 180 stopniach, 18-20 minut, aż się zrumienią.
Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.