Kasza gryczana z sosem śmietanowym z pomidorami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przepyszne danie dla miłośników kremowych aromatycznych sosów, a także dla tych którzy wzbraniają się przed zjedzeniem kaszy gryczanej lub każdej innej. Danie składa się stosunkowo z niewielu składników ale dodatek słodkiej śmietanki spaja sos, nadając pomidorom zupełnie innego wyrazu. W sosie znajdziecie też rukolę, pomidory z puszki oraz kurczaka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest wyjątkowy – inspiracja daniem restauracji Masz Gulasz w Warszawie.

Składniki:

na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • puszka pomidorów pelati
  • 400 g śmietany kremówki ( op.)
  • 8 suszonych pomidorów z oliwą
  • 150 g rukoli lub baby szpinaku
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka
  • sól,pieprz najlepiej świeżo mielone
  • 200 g kaszy gryczanej do podania

Przygotowanie:

  1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy  w przyprawie, soli i pieprzu.
  2. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów, na gorącym smażymy rukolę, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy bulionem, pomidorami z sokiem oraz śmietaną, gotujemy 10 minut bez przykrycia.
  3. W tym czasie na kolejnych 2 łyżkach oleju smażymy kurczaka, na dużym ogniu, żeby szybko się ściął. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy go do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Podajemy z kaszą gryczaną.

Danie jest pyszne z kuskusem lub ziemniakami

Print Friendly

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.