Bułeczki – ciasteczka migdałowe z czekoladą w 15 minut

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mój zmarznięty K. zerkał na mnie dziś tak smutno, widziałam , że po obiadku ma ochotę na coś słodkiego, wspominał co prawda o pączusiach ale te planuję przygotować za kilka dni, tj. w weekend. Zabrałam się więc za krojenie czekolady i marcepana, wymieszałam je z mąką i upiekłam przepyszne , kruche lecz wilgotne babeczki. Gdy są gorące czekolada uroczo się topi, a marcepan połyskuje w cieście, pięknie przy tym pachnąc. Koniecznie ich spróbujcie, są idealne na podwieczorek ,drugie śniadanie czy dodatek do kawy lub herbaty, jak widać nawet mój Fabiuniek wyciągał po nie rączki, gryzł ciacha, ale chyba zabierał się za zbyt ciepłe , bo chwilę później znalazłam czekoladę na podłodze. A będąc w temacie dzieci, Fabian skończył kilka dni temu 19 miesiąc życia. Niedawno zauważyłam , że podsuwa sobie swoje małe krzesełko ( na pewno widzieliście mamuta w Ikei ) pod drzwi, wchodzi na nie łapie za klamkę, otwiera, schodzi z krzesełka, odsuwa je i wychodzi z pokoju :) dzisiaj zaczął z krzesełkiem podróżować po mieszkaniu, mamy 4 pary drzwi nie licząc wejściowych i otwierał każde po kolei :) to jest dopiero zabawa.

Składniki:

9 większych sztuk, można upiec 18 mniejszych, np dla maluchów

  • 2 szklanki ulubionej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki ulubionego oleju
  • 50 g marcepanu
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 210 stopni, blachę wyłożyć papierem.
  2. Wymieszać sypkie składniki, dodać posiekaną czekoladę i migdały. Dodać resztę składników wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 9 części, ułożyć na blasze, dowolnie formując. Uformowane obtoczyć w cukrze.
  4. Piec 10 minut.
  5. Podawać.

Print Friendly

11 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.