Drożdżówka bez wyrabiania z waniliową kruszonką -krok po kroku

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Recepturę na to dostałam od mojej sąsiadki, Pani Krysi, udało nam się nawet przygotowywać je razem, dlatego poznałam tajniki tego jakże prostego i świetnego przepisu. Ciasto jest pulchne, leciutkie, maślane, słodkie i wilgotne, a z dodatkiem rodzynek oraz kilku suszonych śliwek, po prostu przepyszne. Na pewno wielu z Was zachęci to, że nie trzeba go wyrabiać, wystarczy pomieszać i odstawiać w ciepłe miejsce. Jak się okazuje, kolejność dodawania składników ma tutaj kluczowe znaczenie, stąd zdjęcia krok po kroku. Koniecznie spróbujcie, warto.

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki luksusowej+ 3 łyżki
  • 3 jaja
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka cukru (1 cm od brzegu)
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła lub mlecznej margaryny
  • op. cukru waniliowego
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 100 g rodzynek ( u mnie 1:1 ze śliwkami)

Kruszonka:

  • 40 g budyniu waniliowego
  • 40 g masła
  • 40 g płatków owsianych
  • 40 g cukru

Przygotowanie:

  1. Śliwki posiekać. Wymieszać je z rodzynkami i zalać wrzątkiem ( można dodać odrobinę rumu lub olejku zapachowego). Odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej przyprawy.
  3. Mleko podgrzać.
  4. W 1/2 mleka rozpuścić drożdże z 2-3 łyżkami mąki i cukru. Dokładnie wymieszać na pastę.
  5. W mące zrobić dołek i wylać zaczyn. Odstawić do rośnięcia.
  6. Masło stopić z resztą mleka i połową cukru.
  7. Jaja rozmącić z resztą cukru, mają być jednolite.
  8. Gdy zaczyn urośnie posypujemy go mąką,  obok zaczynu wlewamy  przestudzone masło wraz z jajkami, mieszamy z mąką, gdy zaczną się łączyć mieszamy całość.
  9. Do wymieszanego ciasta dodajemy osączone, obsypane resztą mąki bakalie.
  10. Ponownie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  11. Ciasto ostrożnie przekładamy do formy. 
  12. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, wysypujemy ją na ciasto.
  13. Ciasto wkładamy do zimnego pieca i pieczemy 40 minut w 180 stopniach, góra, dół, czasomierz załączamy po osiągnięciu temp.
  14. Ciepłe ciasto wyciągamy z pieca i studzimy.

Ode mnie ciasto dostało odrobinę korzennych przypraw oraz waniliową kruszonkę. Drożdżówka idealnie pasuje na rodzinne śniadanie, np.w weekend gdy wszyscy jesteśmy w domu i możemy w południe usiąść przy kawie lub herbacie.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.