Łosoś w sosie – w koperkowym beszamelu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lubię ryby, na pewno nikogo nie zdziwi to, że łosoś, zaraz po śledziu, jest moją ulubioną rybą. Najbardziej lubię filet, jednak ostatnio kupiłam steki i zastanawiałam się co z nich przyrządzić. Postanowiłam podać rybę w sosie koperkowym – beszamelu z nutką korzennych przypraw i żółtą fasolką. Efekt jest pyszny. Mój Luby bardzo chwalił sos, co mnie zdziwiło, gdyż sądziłam , że będzie marudził, soczystą rybę – chociaż następnym razem kupię filet – będzie mniej stresu z ośćmi. Jeśli trafi Wam się stek z ogona – na niego się zdecydujcie – najłatwiej z niego pozbyć się ości – przecinamy kawałek na pół i wyciągamy kręgosłup. Całość oceniam na 4+ , przygotowanie tego dania z filetem podwyższyłoby tę notę do 5.

Składniki:

3 porcje

  • 450 g steków z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła ( 25 g)
  • 1 łyżka mąki ( 20-25 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska, pieprz i słodka papryka
  • zczypta kardamonu lub gałki muszkatołowej ( u mnie oba)
  • masło i oliwa do smażenia
  • 500 g fasoli szparagowej

Przygotowanie:

  1. Łososia doprawiamy (solą , pieprzem i papryką) i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko, mieszając, gdy zgęstnieje dodajemy koperek, sól, pieprz , gałkę i kardamon, do smaku . Gotujemy jeszcze około 3 minut. Odstawiamy.
  3. Fasolkę obieramy z łyka, myjemy. Wrzucamy do osolonego wrzątku ( małej ilości ) i gotujemy aż będzie miękka – 5-10 minut – ładnie wyglądałaby tutaj zielona fasolka.
  4. W międzyczasie na rozgrzanym maśle ( 25 g ) i oliwie ( ok. 50 ml ) smażymy osączoną na ręczniku rybę. Szybko, do zaróżowienia.  Z pierwszej strony około 3-4 minut, z drugiej 2-3, przykrywamy i odstawiamy.
  5. Podajemy z fasolką i sosem koperkowym.
  6. Smacznego!
Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.