Ciasteczka cytrynowe z żurawiną i migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Chyba każdy lubi przepisy przy których nie trzeba się napracować, a efekty zaskakują przybyłych gości. Ja chciałam upiec coś na szybko do kawy , którą akurat pili przybyli goście. Ciasteczka są pulchne, pachnące cytryną, wanilią i kardamonem – zawdzięczamy to mieszance do sernika – dzięki niej oszczędzamy czas. Do ciastek dodałam też żurawinę i migdały, idealne Świąteczne połączenie. Babeczki możecie też spakować w metalową puszkę i podarować komuś bliskiemu.

Składniki:

24 sztuki:

suche

  • 2 i 1/2 szklanki mąki poznańskiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny lub 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • garść suszonej żurawiny ( ok. 70 g )
  • garść płatków migdałów ( ok. 60 g )
mokre:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
dodatkowo:
  • białko
  • migdały
Przygotowanie:
  1. Piec nastawić na 210 stopni, góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać sypkie składniki.
  3. Masło stopić. Wymieszać z suchymi składnikami.
  4. Dodać jogurt i jajo. Wyrobić do połączenia.
  5. Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować kulę. Spłaszczyć.
  6. Posmarować białkiem, obsypać migdałami.
  7. Koić na 8 części jak tort. Rozkładać na blasze.
  8. Piec 10 minut.

Print Friendly

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.