Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś wpadłam na pomysł upieczenia czegoś kakaowego. W mojej kuchni dawno nie gościła czekolada. Powstały więc bułeczki, które okazały się hitem , smakowały każdemu, nawet tym którzy za ciastami nie przepadają. Te ciasteczka nie są banalne. Wyraźnie czuć w nich kakao, które łagodnieje dzięki dodatkowi masła i żurawiny. Na stole zauważyłam też wiórki czekolady, dodałam do masy kilka łyżek. Ciasto powstaje ekspresowo, wystarczy tylko wymieszać składniki i od razu rozkładać na blaszce. Sos kajmakowy to mieszanka miodu i kajmaku z dodatkiem kakao. Spróbujcie, a będziecie je robić często!

Składniki:

11-12 sztuk:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej np. poznańskiej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki startej czekolady
  • 2 łyżki kakao ( 30 g )
  • 1 jajo
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
sos:
  • 3 łyżki kajmaku ( u mnie z kakao)
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na 210 stopni. Góra dół.
  2. Wymieszać sypkie składniki.
  3. Dodać masło i rozkruszyć je palcami.
  4. Wlać  jogurt , wbić jajo, dodać żurawinę i wymieszać ciasto.
  5. Podzielić je na 11-12 części i formować okrągłe bułeczki.
  6. Układać na papierze i piec 15 minut.
  7. Gorące posypać cukrem pudrem i polać sosem ( lub odwrotnie jeśli chcemy aby bułeczki były bardziej nasączone mieszanką).
sos:
  1. Składniki wystarczy podgrzać – aby były płynne  i wymieszać.

Smacznego!

Bułeczki najlepsze są w dniu pieczenia i dzień po.

Print Friendly

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.