Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

I ja postanowiłam wziąć udział w akcji krówkowe wariacje. Wykorzystałam więc chęć domowników na sernik i upiekłam go w takiej niecodziennej wersji. Jak się okazało smakował wyśmienicie. Idealna masa serowa – bardzo kremowa i puszysta, na pysznym maślanym cieście z dodatkiem kakao. Wierzchem stał się kajmak i migdały. Czysta poezja smaku, delikatnie igrająca z podniebieniem. Jest to ciasto jak najbardziej świąteczne i niebanalne, zróbcie je przy najbliższej wyjątkowej okazji.

Składniki:

blacha 25 x 35 cm

ciasto:

  • 2  szklanki mąki poznańskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
ser:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru z wanilią ( u mnie Kotanyi )
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki cukru kryształu
wierzch:
  • 100 g płatków migdałów
  • 250 g kajmaku
Przygotowanie:
  1. Ciasto : Sypkie składniki ciasta wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je, po czym wbić żółtka (białka zachować do masy ), wlać śmietanę i szybko wyrobić ciasto – tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
  2. Ser: Jajka ubić z cukram0 ( pudrem i waniliowym ). Masło stopić. Do jajek dodać budyń i ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym masłem. Ja używałam robota , więc nie przerywałam miksowania.  Osobno ubić białka, gdy będą sztywnieć dodać do nich cukier kryształ i dokończyć ubijanie. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
  3. Sernik: 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę z papierem do pieczenia. Na spód wylać 2/3 masy serowej. Do reszty dodać kajmak, wymieszać. Wylać na ser waniliowy i łyżką lekko wymieszać masy aby uzyskać efekt marmurowy. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta.
  4. Piec w 160 stopniach przez 45 minut, po upieczeniu zostawić na 20 minut w piekarniku, po czym otworzyć drzwiczki, po kolejnych 10 wyjąć z pieca.
  5. Ciepły sernik posmarować kajmakiem i posypać migdałami, można to zrobić warstwami – kajmak, migdały , kajmak.
  6. Schłodzić.

Print Friendly

9 Komentarze

  1. Bardzo fajny. Inny i mam go ochotę zrobić. Jednak nie rozumiem jednej rzeczy cytuję : „Masło stopić. Do masła dodać budyń i ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym masłem”
    Ja dodam już ser i budyń do masła, to jak mam następnie połączyć z ciepłym?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.