Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wczoraj dostałam na maila informację o konkursie Kamis, blog w 5 trendach (możecie zobaczyć banerek na moim blogu ) którego zostałam laureatką. Pierwszym trendem było mięso z cynamonem, jedno z moich ulubionych połączeń – wbrew pozorom korzenne przyprawy świetnie pasują do mięsa i dań na ostro. Od razu w mojej głowie zrodził się ten przepis. Przepadam za tak przyprawionymi daniami, pikantnymi, aromatycznymi, niebanalnymi, stopniowo uwalniającymi swój smak, z każdym kęsem na nowo. Dodatkowo użyłam makaronu imitującego ryż – danie dzięki temu kolejny raz zaskakuje. Jak zauważyliście paprykę zestawiłam z sosem tzatziki – idealnie do siebie pasują. Spróbujcie, a mi pozostaje oczekiwać rezultatów konkursu.

Składniki:

Papryka:

  • 5 czerwonych papryk
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 150 g makaronu o kształcie ryżu – drobnego , podłużnego
  • 2 duże cebule
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4-5 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 50 g ulubionego sera żółtego
  • oliwa
  • sól, pieprz, tabasco

Sos:

  • 1 długi ogórek
  • 200 ml greckiego słodkiego i gęstego jogurtu lub śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
na talerzu, w całości i w trakcie jedzenia

Przygotowanie:

Sos – można go przygotować podczas pieczenia papryki.

  1. Ogórka ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy wodę.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, miętę siekamy.
  3. Mieszamy z resztą składników i z odciśniętym ogórkiem.
  4. Odstawiamy do lodówki.

Papryka:

  1. Cebulę siekamy.
  2. Imbir ścieramy na tarce.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Kumin rozgniatamy w moździerzu lub siekamy.
  5. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.
  6. Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie.
  7. Na gorącą wrzucamy kumin, podsmażamy aż zacznie pachnieć – kilkanaście sekund.
  8. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, lekko solimy ( cebula będzie słodsza ).
  9. Smażymy aż stanie się szklista.
  10. Po tym czasie dodajemy garam masalę, cynamon i kurkumę.
  11. Podsmażamy i dodajemy mięso.
  12. Smażymy 5 minut.
  13. Gdy zacznie się podpiekać dodajemy pomidory, makaron i 1/2 szklanki wody z jego gotowania,  doprawiamy do smaku.
  14. Dusimy 20 minut pod przykryciem.
  15. Dodajemy kukurydzę i fasolę, dusimy kolejne 5 minut.
  16. Odstawiamy.
  17. Myjemy i oczyszczamy papryki – kroimy na pół, zostawiając gałązki , wycinamy pestki i białe błony.
  18. Faszerujemy i układamy na blasze.
  19. Na jej dno wlewamy 3/4 szklanki wody i kila łyżek oliwy.
  20. Przykrywamy folią i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
  21. Po tym czasie folię zdejmujemy papryki pokrywamy serem i zapiekamy pod grillem 15 minut.
  22. Podajemy na gorąco z sosem.

Print Friendly

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.