Puszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Każdy lubi domowe pieczywo, a to z razowej mąki jest dodatkowo zdrowe. Ciepłe drożdżowe bułeczki z puszystym miąższem i chrupiącą skórką , będą idealne na śniadanie ale też na kolację, u nas z dżemem truskawkowym – mojej roboty – bo taki smakuje nam najbardziej. Podaję Wam konkretny rodzaj mąki jakiego użyłam , gruboziarnista struktura mąki krupczatki z pewnością wpłynęła na konsystencję ciasta, a później gotowego wypieku.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( 350 g razowej 1850 i 150 g mąki krupczatki )
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki stopionego masła
  • 60 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • słonecznik do posypania

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy.
  2. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodajemy cukier, zaczyn, jajo, sól, mleko i mieszamy.
  4. Wyrabiając dodajemy stopione masło.
  5. Wyrabiamy 10 minut.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 dużych porcji, obtaczamy w mące ,przekładamy na blachę z papierem do pieczenia,smarujemy mlekiem, obsypujemy słonecznikiem do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  8. Pieczemy w 180-190 stopniach z termoobiegiem.

mniam!

Wegetariańskie Śniadania

Print Friendly

4 Komentarze

  1. Te bułeczki są nieziemskie. W niedzielę zrobiłam. Wszyscy się zajadali. Na weekend powtarzam przygodę :)

    Dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.