Juhaskie pierogi z bryndzą i miętą – ala ruskie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kto ich nie lubi ? Ruskie pierogi to prawdziwy klasyk. Robię je od czasu do czasu, wtedy smakują jeszcze lepiej. Ale po moich wizytach w małopolsce – szczególnie w Zakopanem i Nowym Targu – postanowiłam odtworzyć smak pierogów, które tam jadłam. Dużo cebulki, słonej bryndzy i pieprzu to to co je określa. Dodatek mięty sprawia też, że są pyszne i wyraziste. Lubię połączenie sera i ziemniaków. Takie pierogi pamiętam ze swoich kulinarnych podróży. Prostota tego dania na prawdę jest uderzająca, smakują niesamowicie.

Składniki:

lub:
  • 500 g mąki poznańskiej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wrzątku

Farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 125 g bryndzy
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 gałązki świeżej mięty + do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ciasto przygotowujemy wg ww. przepisu.
  2. Ziemniaki ugotować , wystudzić i dobrze ubić lub zemleć – można użyć puree sprzed dnia.
  3. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Lekko posolić.
  4. Ziemniaki wymieszać z bryndzą, twarogiem i gorącą cebulą.
  5. Doprawić solą, odrobiną siekanej mięty i pieprzem – powinno być go wyraźnie czuć.
  6. Ciasto wałkować, podsypując mąką.
  7. Formować dowolne kształty – kółka lub kwadraty i nadziewać.
  8. Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku z solą i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu.
  9. Przepyszne są z kiełbaską, cebulką lub osoloną śmietaną z miętą.
Przepis dodaję do  Wielkiego Finału Małopolskiego Festiwalu Smaku

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.