Ekspresowe powidła śliwkowe – w 15 minut!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Każdy marzy o powidłach powstających w 15 minut. Normalny proces ich tworzenia trwa co najmniej kilka dni. Postanowiłam wyjść Wam na przeciw i zrobić pewien eksperyment, jak się okazało jego efekt był niesamowicie smaczny. Na pewno widzieliście już moją pastę / syrop z daktyli – ( klik ), to ona była tutaj inspiracją – została zwyczajnie zjedzona. Ostatnio dostałam paczkę od – Świadomego Odżywiania więc postanowiłam użyć śliwek , które były w paczce.

Składniki:

  • 350 g suszonych śliwek
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

  1. Śliwki układamy w słoiku i zalewamy wrzątkiem , tak aby tylko je zakrył.
  2. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
  3. Miksujemy.
  4. Podajemy.

Takie powidła są nie tylko smaczne, mają dużo błonnika, więc poprawiają też trawienie i ani grama białego cukru :) Świetne jako dodatek do wypieków, rogali czy babeczek, ciast, a nawet mięs i wędlin. Co do samych śliwek, szczerze polecam te od Kresto – są śliskie, lepkie i miękkie, właśnie takich szukajcie – jeśli np. kupujecie je na wagę.

Print Friendly

7 Komentarze

  1. Witam,
    wszystko by bylo dobrze, gdyby nie to, ze w procesie suszenia sliwek I innych owocow firmy produkcyjne dodaja konserwanty, w ktorych sklad wchodzi miedzy innymi cukier.A co ciekawe, ze czesto w na etykiecie o skladnikach nie ma o tym informacji. Najlepsze suszone sliwki, to takie, ktore sama sobie wysuszysz. Najlepiej zeby pochodzily z hodowli organicznej. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.