Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukru

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przedwczoraj otrzymałam paczkę z bakaliami Kresto i olejem Rapso od – Świadomego odżywiania, od razu postanowiłam upiec coś słodkiego. Myślę, że w moich przepisach widać, że właśnie tą zasadą kieruję się w mojej kuchni. Nic nie trafia na mój talerz przypadkowo, wybieram produkty mało przetworzone, a jeśli sięgam po desery czy ciasta to tylko po te pieczone przeze mnie. Chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania z bakaliami i orzechami – ja używam ich w swojej kuchni codziennie . Co do właściwego przepisu – oto one w 100 % zdrowe słodkie razowe  bułeczki bakaliowe. Masa witamin, błonnika, makro i mikroelementów, słodka i smaczna, bez dodatku cukru.

Składniki:

8 sztuk:

  • 1 1/3 ( 200 g)  szklanki mąki pszennej razowej 1850
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 op. – 50 g tartych orzechów włoskich
  • 3 łyżki migdałów w słupkach
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 210 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Sypkie składniki wymieszać z bakaliami.
  3. Wlać jogurt, olej , wbić jajo i wymieszać ciasto, podsypać mąką i uformować koło, spłaszczyć je na grubość 3 cm, pociąć na 8 części jak tort.
  4. Ułożyć na blasze i piec aż się zezłocą od 10-12 minut.
  5. Podawać z czym lubicie.
 Tak wygląda gotowe ciasto:

Takie bułeczki długo zachowują świeżość. Są idealne dla dzieci i osób ograniczających cukier.

oto bakalie których użyłam :)

Print Friendly

6 Komentarze

  1. Własnie upiekłam i zjadłam. Błyskawicznie się robi i tak samo zjada.Ciepłe są przepyszne. Ciekawa jestem , czy po wystygnięciu będą równie zachwycające;)

  2. czy te bułeczki Ci urosły w porównaniu z wielkością wyłożoną na blachę? mi niestety nie i nie wiem czy czegoś źle nie zrobiłam… ponadto delikatnie czuć sodę :(

    • Urosły, choć pamietaj , że mąka razowa nie wyroasta aż tak radykalnie jak pszenna. Temperatura ma tutaj kluczowe znaczenie – musi być wysoka!

    • Jeśli przeszkadza Ci jej smak, fakt smak sody jest bardzo charakterystyczny, zmień połowę sody na proszek do pieczenia!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.