Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przepis ten jest bardzo prosty. Ja bazuję na przepisie podstawowym – mieszam, miksuję, dodaję i codziennie mogę się cieszyć innym smakiem bułeczek – dziś , z racji tego, że moja przyjaciółka Ewa wczoraj widząc banany i migdały na moim stole, rzuciła pomysłem na bułeczki w tej wersji oto są. Przepis podaję w dwóch wersjach standardowej i wegańskiej, robię w obu, nie miałam tym razem jajka, wszystkie zostały zużyte, a wypiek jest poranno śniadaniowy, przed wizytą w sklepie.

Składniki:

8 sztuk

  • 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej  1850 ( około 200-220 g)
  • 50 g masła / masła roślinnego
  • 3 łyżki mleka / mleka roślinnego
  • 1 jajo / 3 łyżki siemienia lnianego + 1/3 szklanki wrzątku
  •  1/2 dużego banana ( 1 mały )
  • 8 migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Siemię zalewamy wrzątkiem ( jeśli używamy jaja , ten krok pomijamy ).
  2. Piec nastawiamy na 210 stopni. Z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Suche składniki mieszamy. Rozgniatamy w nich masło – tak aby uzyskać jego drobinki.
  4. Banana rozgniatamy widelcem.
  5. Do suchych składników dodajemy mleko, banana i siemię ( lub jajko)  mieszamy i formujemy 8 kuleczek.
  6. Układamy na blasze w każdą bułeczkę wciskamy migdała.
  7. Pieczemy 10-12 minut, aż będą złociste.

A oto śniadanie mojej drugiej połowy, oczywiście kilka bułeczek mu podkradłam :)

Smacznego :)

ANia ;)

Print Friendly

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.