Kremowa Kakaowa owsianka z migdałami i lodami!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Letni sezon owsiankowy w pełni. Jak dla mnie tak ciepło mogłoby być cały czas. Uwielbiam słońce i to , że zawsze można wyjść na spacer, nawet wieczorową porą, bez zabierania kurtki , płaszcza czy ciepłych butów. Dziś chciałam Wam zaserwować kremową , lodową owsiankę, o smaku kakaowym z migdałami, coś dla ochłody, jednocześnie pieszczącego kubki smakowe.  Owsianka nie jest bardzo słodka, lody i daktyle ( możecie użyć rodzynek, śliwek czy kandyzowanego ananasa, aloesu lub innych słodkich lecz w miarę neutralnych w smaku owoców ) dodają słodyczy ale to kakao i migdały są tutaj dominujące. Muszę przyznać, że rano rozpłynęłam się przy śniadaniu, spróbujcie.

Składniki:

na słoik:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20 migdałów
  • 5-6 daktyli
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 mała kulka lodów waniliowych

Przygotowanie:

  1. Płatki i posiekane daktyle zalać wrzątkiem – około 3/4 szklanki. Wymieszać z kakao.
  2.  Odstawić do przestudzenia.
  3. Połowę migdałów zmielić lub zmiksować. Dodać do płatków.
  4. Chłodną miksturę wymieszać z jogurtem, włożyć lody i mocno schłodzić. Najlepiej przez całą noc.
  5. Podawać z łyżką serka waniliowego i resztą migdałów.
  6. Smacznego!

ANia ;)

Właśnie gotuję 4 słoiczki czerwonych porzeczek w syropie. Kupiliśmy pod wpływem impulsu, więc  trzeba było coś z nimi zrobić. Chciałam upiec ciasto, ale doszłam do wniosku, że chyba nadeszła pora aby zacząć się odchudzać.

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.