Kremowa Owsianka tropikalna na zimno

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kto czasem nie ma ochoty na coś ekstra. Rozumiem przez to masę słodyczy i smaku, w najlepszej możliwej formie. Mowa tutaj oczywiście o owsiance z całą masą pyszności, kokos, kandyzowany aloes ( nie miałam ananasa) , migdały , płatki i siemię, udekorowane malinami – oczywiście można , a nawet wskazane byłoby ich podgryzanie w trakcie konsumpcji ze słoika. Deserowa owsianka śniadaniowa to jest to z dodatkiem śmietanki kremowej powala na kolana – oczywiście w wersji light można ją zastąpić w całości mlekiem. Podaję dwie wersje wykonania, wymagające różnego nakładu czasu i pracy.

Składniki:

na słoiczek ( porcję ):

  • 4 płaskie łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka kandyzowanego aloesu ( lub ananasa )
  • 1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni ( jak u mnie )
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30  %
  • maliny i aloes do dekoracji

Przygotowanie:

WERSJA DLA PAMIĘTALSKICH :

  1. Wieczorem mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w słoiczku na noc do lodówki. Rano dekorujemy i zajadamy.

***

WERSJA DLA ZAPOMINALSKICH:

  1. Mleko łączymy ze śmietanką.
  2. Dodajemy resztę składników i gotujemy 5 minut, aż napęcznieją i zmiękną.
  3. Chłodzimy w lodówce.
  4. Dekorujemy i zajadamy.

Oczywiście taką owsiankę można zjeść również na gorąco, ale w wersji tropikalnej ze śmietanką najlepsza i najbardziej kremowa jest właśnie z lodówki, eksperymentujcie jednak, do tego zachęcam :)

Pozdrawiam

ANia:)

Print Friendly

8 Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na deser. Ja również jestem ochładzaniem się w domowy, zdrowy sposób. Owsianka kojarzy mi się z domem, dzieciństwem, zimna.. w sam raz na lato!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.