Krem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jak dla mnie gotowe kaszki są zbyt słodkie – ostatnio będąc na zakupach w sklepie widziałam ile mają w sobie cukru 25 g w 150 g gotowej kaszki – około 3-4 łyżek to trochę zbyt dużo – nie wiem jak Wy ale ja zaraz mam zgagę. U mnie w zdrowej formie z małą ilością cukru – jedynie do przygotowania rabarbaru, ale to konieczność. U mnie dwie porcje – jedna na wynos!

Składniki:

  • 9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej )
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych śliwek
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4-5 łodyg rabarbaru 
  • 2-3 łyżki cukru z wanilią  klik

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem. Odstawiać na kilka godzin ( najlepiej zrobić to wieczorem).
  2. Śliwki i morele zalać wrzątkiem ( 300 ml , odstawić ( polecam zrobić to wieczorem ).
  3. Rabarbar wrzucić na patelnię i dusić 5 minut, do miękkości.
  4. Kaszę zmiksować z osączonymi morelami i śliwkami ( kilka odłożyć do dekoracji ) wraz z jogurtem i sokiem z moczenia – jest bardzo słodki i pyszny.
  5. Najlepszy jest schłodzony z ciepłym rabarbarem. Dowolnie dekorujemy.

Print Friendly

3 Komentarze

  1. Zbieramy posiłki dla psiaków i kotów ze schroniska. Prosimy Cię o udostępnienie tej informacji albo możliwość zamieszczenia naszego baneru na Twoim blogu. To akcja charytatywna – każda pomoc się liczy:)
    Skontaktuj się ze mną jeśli chcesz znać szczegóły
    Pozdrawiam,
    Agnieszka
    e-mail: agnieszka.wesolowska@neobazy.pl

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.