Sałatka brokułowa – królewska light w sosie jogurtowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Chyba każdy zna tą tradycyjną sałatkę. Moja wersja jest leciutka, majówkowa, w miodowo czosnkowym sosie z dodatkiem majeranku, świetna propozycja na sycącą kolację lub sycący lunch do pracy – wtedy należy zmniejszyć ilość czosnku, aby nie straszyć współpracowników – no chyba, że pracujecie w domu. Ja lubię ją w tej wersji jest pyszna.

Składniki:

2 porcje:

  • 1 brokuł
  • kila listków sałaty
  • 1 marchew
  • 4 ugotowane na twardo jaja

sos

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  •  2 łyżki miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Czosnek siekamy i mieszamy z resztą składników sosu.
  2. Brokuł dzielimy na różyczki i  wkładamy je do osolonego wrzątku, gotujemy 5-7 minut. Po tym czasie przelewamy zimną wodą.
  3. Sałatę myjemy, układamy na talerzu, marchew obieramy, kroimy w półplasterki.
  4. Na sałacie układamy brokuła, ćwiartki jaj, posypujemy marchewką, polewamy sosem i podajemy.

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.