Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ostatnio pytałam Was co zrobić z zmielonej łopatki którą zakupiłam. Wybór padł na klopsiki, był dość spontaniczny, mieliśmy ochotę na coś czosnkowego zanurzonego w sosie. Pęczek koperku, który stał na blacie włączył się w gotowanie, w efekcie mamy pyszne i lekkie danie.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa zmielonego np. z łopatki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki + do obtoczenia
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

  1. Bułkę zamoczyć w wodzie.
  2. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
  3. Wymieszać z mięsem, dodać odciśniętą bułkę, paprykę,wbić jajo doprawić do smaku solą i pieprzem (odpowiednio niecała łyżeczka i pół łyżeczki-mój smak).
  4. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Po 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Zalać gorącą wodą ( 1,5-2 szklanek ), włożyć liście i dusić 25 minut.
  6. W 1/3 szklanki wody rozpuścić 3 łyżki mąki, wlać do sosu – mieszając.
  7. Dodać koperek i majeranek, gotować 5 minut , podawać na gorąco.

Danie świetnie pasuje do ziemniaków i kiszonych ogórków.

Przed podaniem możecie je, tak jak ja, oprószyć kolorowym pieprzem, a sos możecie zabielić śmietaną.

Smacznego

ANia :)

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.