Ciasto kokosowe z budyniem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

To ciasto to moja improwizacja na temat ciasta kokosowego. Wiadomo, sporo jest różnych przepisów, nie ukrywam, że większość lubię i często robię, w tej wersji jednak idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości i dłuższy pobyt, że tak to nazwę, na stole. Krem maślano-budyniowy z kokosem i białą czekoladą to bardzo dobre połączenie, dobrze spaja warstwy ciasta i pasują zaproszonym gościom. Jeśli macie chęć możecie go upiec w okrągłej tortownicy i podać w formie tortu!

 Składniki:

dużą blachę ( 50 x 25 ) na mniejszą uroczystość zmniejszcie je o połowę.

ciasto:

  • 12 dużych jaj
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru ( lub skrobi ziemniaczanej )
  • 1 łyżka cukru z wanilią ( lub innego aromatu )
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

krem:

  • 5 szklanek mleka (1 1/4 l )
  • 3 op. ( 40 g ) budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 5 ml olejku waniliowego
  • 1/2 op. białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 300 g masła

dodatkowo:

  • 1/2 op. białej czekolady
  • 100 g wiórków

poncz:

możecie go wykonać na kilka sposobów:

  1. 1 szklanka wody przegotowanej + 1 szklanka soku ( jabłkowy , pomarańczowy – jasny i kwaskowy, dodając 1-2 łyżki cukru lub miodu )
  2. 2 szklanki wody przegotowanej + sok z 1 cytryny lub kilka łyżek jasnego octu winnego, 1-2 łyżki cukru/miodu
  3. 2 szklanki wody przegotowanej + olejek cytrynowy + ocet + cukier/miód

Poncz ma być orzeźwiający.

Przygotowanie:

  1. Z lodówki wyciągnąć masło. Formę wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek – schować do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać olej, a gdy się połączy z masą,  mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
  3. Białka ubić na sztywno z solą, połączyć z ciastem drewnianą szpatułką, stopniowo, w kilku turach delikatnie mieszając.
  4. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół, piec 30 minut.
  5. Po tym czasie gorące ciasto upuścić z wysokości kolan, w formie, na wyłożoną na podłodze ściereczkę – dzięki temu nie opadnie.
  6. Odstawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
  7. Krem: Gdy biszkopt się piecze możemy wykonać krem.
  8. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem i aromatem. W 5 rozpuścić budynie i mąkę ( najlepiej mikserem ) . Gdy mleko zacznie się gotować , zestawić je z ognia, wlać mieszankę i dokładnie rozmieszać, po czym ciągle mieszając gotować 5 minut. Gdyby zaczęły powstawać grudki garnek zestawiamy kilkakrotnie z ognia i dokładnie mieszamy budyń do ich rozpuszczenia.Do gorącego budyniu dodać pokrojoną czekoladę i wiórki, wymieszać i ostudzić.
  9. Masło ubić na miękką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować aż dokładnie się połączą. Dodać resztę pokrojonej czekolady ( drugą połowę )
Składanie:
  1. Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Formę wyłożyć folią spożywczą – dla lepszego krojenia i tężenia.
  2. Ciasto przekroić na wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do formy.
  3. Przygotować poncz. Połową nasączyć ciasto. Wylać 3/4 masy budyniowej. Przykryć ciastem, ponownie nasączyć, posmarować kremem i obficie posypać wiórkami.
  4. Przed podaniem schłodzić.
  5. Smacznego!
ANia :)

 

Print Friendly

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.