Sałatka z buncem marynowanym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Inspiracją do powstania tej sałatki były nasze wczasy w Zakopanem. Gdy pod Gubałówką kupiliśmy bundz, od razu pomyślałam jak pyszny byłby ze słodkim miodem, kolorowym pieprzem , octem i oliwą, połączenie kuchni podhalańskiej z modnym nurtem zdrowego żywienia. Osobiście uważam , że to pyszne połączenie, spróbujcie. Jeśli nie macie dostępny do bunca wybierzcie twardy biały słodki ser, o delikatnym smaku, niesolony , rzekłabym słodki.

Sałatka z buncem marynowanym 

składniki:
2 porcje:

ser:

  • 300 g sera bundz
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • kolorowy pieprz ( z młynka)
  • 2 łyżki octu winnego ( białego)

dodatkowo:

  • op. mieszanki sałat z rukolą
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki kukurydzy

Przygotowanie:

  1. Ser kroimy w kostkę ( 2×2 cm ).
  2. W misce mieszamy składniki marynaty aż się połączą. Wkładamy ser, doprawiamy pieprzem i marynujemy kilka godzin.
  3. Przed podaniem do sera dodajemy warzywa, przekładamy na półmiski.
  4. Podajemy.

Sałatka jest pyszna z grzanką z ciemnego pieczywa.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.