Sałata na stół Wielkanocny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Uwielbiamy takie sałaty. Chrupkie, lekkie ze słodko pikantnym sosem. Vinegret to z pewnością jeden z moich ulubionych, wystarczy zmienić ocet na sok z cytryny , winny zmienić na balsamiczny i już cieszymy się inną sałatką. Ta jest orzeźwiająca , świetnie uzupełni smak Wielkanocnych dań, pieczeni , wędlin i jaj faszerowanych. Kolejna propozycja z Willi Karpińskich.

Składniki:

  • op. miksu sałat ( rukola, rodicchio, roszponka, lodowa )
  • 50 g sera feta lub koziego
  • pomidor
  • 1/2 zielonego ogórka

Sos:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

  1. Sałatę rozkładamy na półmisku. Dekorujemy pokrojonym ogórkiem i pomidorem.
  2. Sos: cukier rozpuszczamy w octach, dodajemy olej i mieszamy do emulgacji trzepaczką

Wiosna zaczęła się wczoraj,a jednak u nas w Zakopanem zima , a u Was?

Przypominam o KONKURSIE !!

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.