Sałatka wiosenna z rzeżuchą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nie ma to jak wiosenne warzywa pod lekkim sosem. Jako, że święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, cała kuchnia odżywa, częściej goszczą w niej świeże zielone warzywa, mimo , że bywają to nowalijki dają dużo radości i pozwalają cieszyć się smakiem wiosny, która jeszcze na dobre nie zagościła za oknem. Taka sałatka będzie świetna na Wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty, np. masłowej
  • 1/2 kostki solankowego twardego sera
  • pęczek rzodkiewek
  • oliwki
  • kilka garści rzeżuchy
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • op. greckiego sosu do sałatek
  • oliwa
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny

Przygotowanie:

  1. Sałatę, rzodkiewkę i rzeżuchę myjemy, osuszamy , rwiemy na kawałki i układamy na 3 talerzach ( 3 porcje lub na 1 dużym – przy śniadaniu Wielkanocnym ).
  2. Rzodkiewki kroimy w plasterki obkładamy sałatę, posypujemy ją kiełkami, oliwkami, serem i posiekaną natką.
  3. Sos rozrabiamy z 3 łyżkami oliwy i sokiem,ewentualnie dolewając 2 łyżki wody polewamy sałatkę.
  4. Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze

  1. Niedługo posieję rzeżuchę. Zwykle służyła mi do kanapek z masłem, ale ta sałatka też ciekawa. Muszę skosztować ;) Aniu ten blog jest super, tyle fajnych przepisów w jednym miejscu!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.