Ciasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Po walentynkach na pewno część z Was ma ochotę na coś słodkiego. Polecam Wam swój przepis na ciasto jogurtowe ( co prawda mam ich jeszcze kilka , ale po dniu zakochanych padło na ten).  Wczoraj otrzymałam od Polskiej Róży paczkę z produktami do testowania. Od razu pomyślałam o cieście jogurtowym z konfiturą, prawdziwą domową, jak za dawnych lat, bez dodatku zbędnych substancji, taką jaką do ciast dodawali moi dziadkowie. Prawdziwe marzenie, jeśli i Wam marzy się aby znów poczuć ten smak beztroski polecam wypróbowanie tego przepisu.

Opis produktu który możecie przeczytać na stronie producenta: klik

Wysoko ceniona przez smakoszy oryginalna konfitura z wiśni przygotowana została według tradycyjnej receptury i z najwyższą dbałością o jakość . Dzięki temu udało nam się zachować szlachetny smak i aromat owoców wiśni i właściwą konsystencję konfitury. Polecamy jako przystawkę do herbaty oraz dodatek do deserów, lodów.

Skład : cukier, owoce wiśni ( 41 % ), kwas cytrynowy ( regulator kwasowości )

Moja opinia : ilość cukru jest idealne dopasowana do ilości owoców, właśnie tak powinna wyglądać prawdziwa konfitura, kawałki owoców zanurzone w lekkim syropie. Lubię produkty o prostym , krótkim składzie, najbardziej przypominają domowe.

 

 

 

składniki ( 2 małe keksówki 10x 25)

  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 150 g  jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 słoika konfitur w syropie Polskiej Róży

*( ewentualnie ziemniaczanej lub budyniu waniliowego )

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej aby ciasto dobrze się połączyło!

  1. Piekarnik nastawiamy na 170 – 180 stopni bez termoobiegu, góra dół. Formę natłuszczamy i wykładamy papierem.
  2. Jajka ubijamy nad kąpielą wodną. Gdy woda zacznie wrzeć do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukry, stawiamy miskę nad parą i ubijamy aż masa stanie się puszysta i jasna ( około 10 minut ). Masę zestawiamy z wody.
  3. Miksując dodajemy do niej olej i jogurt.
  4. Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Miskujemy do połączenia – 3-5 minut i przelewamy do formy.
  5. Pieczemy ciasto ok 35-40 minut , do suchego patyczka.
  6. Gdy ciasto wystygnie  ( studzimy poza piecem) kroimy je i nasączamy syropem z konfitur , a na wierzchu ciasta układamy wiśnie.

Soki, musy, szejki - zimową porą

Print Friendly

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.