Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym z karmelem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kolejne danie z kulinarnych warsztatów. Na pewno na nie czekaliście, jest to chyba moje ulubione. Delikatna polędwica świetnie komponuje się ze słodkim sosem, ja bardzo lubię łączyć w swoich przepisach różne smaki, widzieliście na pewno już kurczaka pieczonego w whisky czy tego w sosie kokosowym. Takie dania podbijają moje serce. Wbrew pozorom zrobienie polędwicy niektórych może przerażać, a jak się okazuje jest to prostsze niż zrobienie dobrej piersi z kurczaka. Pokażę Wam jak to zrobić, z podpatrzonego i własnego doświadczenia, ot co, bierzmy się za gotowanie, aż mi ślinka cieknie ! Jeśli planujecie romantyczną kolację, w końcu niedawno były Walentynki, proponuję Wam właśnie to danie.

Składniki ( 2 porcje):

  • 200 g polędwicy wieprzowej oczyszczonej
  • roszponka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

sos:

  • 200 g truskawek mrożonych
  • 150 g cukru
  • 100 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Polędwicę natrzeć solą, pieprzem, papryką i oliwą, Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać i odłożyć na 10 minut w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, żaroodpornym.
  2. Piec nagrzać do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
  3. Sos : Z cukru przygotować karmel, cukier skropić wodą ( 3-4 łyżki ) i czekać aż się rozpuści.Gdy będzie już złoty ostrożnie dodać mrożone truskawki, karmel może się zbrylić, nie martwcie się, gdy grudki się rozpuszczą dodajemy wino. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy, sos odparowujemy, możemy go przetrzeć przez sitko, będzie bardziej jedwabisty.
  4. Polędwicę obsmażamy na gorącej oliwie z każdej strony po 2-3 minuty.
  5. Pod koniec opiekania dodajemy cebulę. Gdy się zrumieni mięso wraz z nią wkładamy do naczynia w którym się marynowała i wstawiamy do pieca na 8-10 minut. Pamiętajcie ten rodzaj mięsa nie może być krwisty – w tej formie może być szkodliwy.
  6. Dobra polędwica powinna odstać tyle ile się smażyła – soki w mięsie się ustoją.
  7. Podajemy z gorącym sosem, cebulką i roszponką.
  8. Smacznego!

Co więcej , dla mnie było to zawsze oczywiste, dopiero na Warsztatach zwróciłam uwagę na to , że niektórzy podczas smażenia dziurawią mięso widelcami – nie róbcie tego mięso traci soki i staje się suche. Obracajcie je łopatką lub szpatułką.

krojenie

i jedzenie

Walentynki 2013 - czym to się je?

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.