Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Znowu miałam ochotę na coś pikantnego. Przepis ten powstał spontanicznie, kilka razy widziałam w różnych kulinarnych programach,że kokos ( a właściwie mleko kokosowe ) świetnie pasuje do kurkumy. Dodałam swoje ulubione mrożone warzywa, tym razem była to chińska mieszanka i viola! Pyszne danie gotowe, świetnie sprawdzi się też na romantyczną kolację.

Jeśli upatrzycie mleko kokosowe w dobrej cenie, moje kosztowało 4,50, wypróbujcie je właśnie w tej formie – resztę zjedzcie z budyniem, jako budyniomanka przyznaję, że jadłam kokosowy budyń przez kilka dni :).

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/2 op/ ok. 370 g mieszanki chińskiej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku ( średnie , 1 duży)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę podsmażamy aż zacznie pachnieć, po czym dodajemy sos sojowy i mieszankę chińską ( może być mrożona ) . Podsmażamy aż zmięknie.
  2. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę dodajemy po podsmażonych warzyw.
  3. Podsmażamy i zalewamy wodą, dodajemy mleko, tabasco i gotujemy aż sos się zagęści – około 10 minut.
  4. Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy kurkumą.
  5. Podajemy z ryżem lub kuskusem.
  6. Smacznego!

 

 

kura
- 2 piersi z kury
- 1/2 op. 370 g mieszanki chinskiej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 3/4 szklanka wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco ( piri piri)
-

Walentynki 2013 - czym to się je? Kulinarne inspiracje i nagrody

Print Friendly

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.