Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bez ciepłego pieczywa życie byłoby zupełnie inne. Choć raz w tygodniu muszę pozwolić sobie na ten smakołyk ;) Dziś bułeczki w zdrowej 100 % pełnoziarnistej wersji z dodatkiem słonecznika. Użyłam mąki żytniej żurkowej, jest to najwyższy typ tej mąki, grubo mielony i bardzo wdzięczny przy pieczeniu chleba i pieczywa. Polecam Wam jej wypróbowanie, jest niedroga, kosztuje ok. 2 złotych ( to najwyższa cena jaką spotkałam) co przy koszcie mąki przeznaczonej do pieczywa bardzo niewiele.

Składniki na 9 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 szklanka  mąki żytniej pełnoziarnistej żurkowej typ 2000
  • 1 szklanka mleka np. 2 %
  • 1 duże jajo
  • 1 /2 szklanki słonecznika
  • 1/ 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni, z termoobiegiem. Przygotowujemy formy, ja użyłam silikonowych, nie smarowałam tłuszczem.
  2. Wszystkie składniki mieszamy i porcjujemy ( 9 porcji ). Formy wypełniamy do 3/4 wysokości. Posypujemy ziarnami.
  3. Pieczemy 10 – 12 minut.
  4. Smacznego!

Ciasto możecie też upiec w keksówce i podać jako bochenek chleba. Czas pieczenia wydłuży się do ok 30-35 minut.

***

Ja podałam je z waniliowym serkiem i śliwkami z syropu. Oto przepis na serek ( 2 porcje )

 

SEREK WANILIOWY:

  • kostka białego chudego twarogu
  • 6 łyżek słodkiej śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Składniki mieszamy, podajemy z ciepłym pieczywem. Tak przygotowany serek będzie też świetnym dodatkiem do naleśników.

widzicie w serku kropeczki miąższu waniliowego ?

 

Chleb domowy

Print Friendly

6 Komentarze

  1. Bułeczki wyglądają rewelacyjnie. Upieczenie ich w foremkach na babeczki to równie świetny pomysł! Będe musiała koniecznie wypróbować!

    Pozdrawiam!:*

    N.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.