Szybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Niedawno przygotowałam dla siebie i dla Was domową granolę ( klik ). Dziś miałam ogromną chęć na bułeczki, zobaczyłam stojącą na parapecie w słoiczku granolę i doznałam olśnienia. Zrodził się pomysł zrobienia bułeczek właśnie z domowym musli. Jak zawsze przepis jest prosty i szybki do odtworzenia. Polecam, bułeczki są pyszne słodkie, lekkie i puszyste, świetne sprawdzą się na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki samorosnącej ( 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki tortowej dopełniona 10 g proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli )
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek granoli + 1 łyżka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 210 stopni, z termoobiegiem. Przygotować formę z papilotkami ( niekoniecznie, ja dałam je dla ładnego wyglądu). W formie silikonowej nie są konieczne, metalową możemy po prostu natłuścić , jeśli nie mamy papilotek.
  2. Składniki ciasta mieszamy łyżką.
  3. Nakładamy do foremek, aż do wykończeni ciasta, w równej ilości, posypujemy łyżką granoli.
  4. Pieczemy 12 minut, studzimy poza piecem, na kratce.
  5. Po upieczeniu możemy obsypać cukrem pudrem, u mnie domowy cukier z wanilią.

czary mary i …

viola :)

żebyście nie mówili, że się nie udają, oto jak wyglądają w środku :) rozerwana bułeczka, bo nie miałam pod ręką noża

Jeśli użyliście papilotek, ciepłe bułeczki nie będą od nich odchodziły, musicie je wystudzić, dlatego jeśli chcecie jeść je ciepłe, pieczcie je bez papieru. Ale muffinki z papierem dłużej pozostaną świeże.

Ja zjadłam je z jogurtem wymieszanym z 2 łyżkami śmietany ( podobnie je się je w Anglii, inspiracją są angielskie bułeczki scones ) i konfiturą z rabarbaru.

Smacznego!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.