Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Takie śledzie na święta przygotowywała moja mama, nadal czasem wpadam do niej na tą sałatkę czasem w ciągu roku, gdy robi ją dla smaku, bez okazji. Ja swoje zrobiłam przed chwilą, na wigilię będą idealne :) Przepis jest bardzo prosty, polecam, zdążycie jeszcze skoczyć do sklepu . Więcej o śledziach.

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych ala matijas
  • 300 g jabłek np. champion lub jonagored
  • duża cebula 200-300 g
  • 4 duże korniszony
  • 660 g gęstej śmietany 12-18 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Śledzie moczymy wg wskazówek w linku.
  2. Odsączamy kroimy  w 3 cm kawałki.
  3. Cebulę , korniszony i jabłka siekamy, jeśli mają jędrne skórki nie musimy ich obierać.
  4. Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem.
  5. Dekorujemy np. natką i cytrynką.
  6. Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.