Praktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jakieś dwa i pół lub trzy tygodnie temu zrobiłam dla Was eksperyment. Na pewno widzieliście gotowe mieszanki do wypieku ciast, te do których dodaje się tylko tłuszcz, mleko, wodę i jajka. Moją uwagę zwróciła mieszanka do wypieku piernika. Pomyślałam wtedy czy z takiej mieszanki można byłoby upiec ciasteczka ? Jak się okazuje można, wychodzą z niej idealne dojrzewające pierniczki, nie martwicie jeśli je teraz zrobicie do świąt będą idealne, chociaż połowa moich już gdzieś w brzuchach się zapodziała, po samym upieczeniu : )

 

Składniki na ok 60 sztuk:

  • 400 g mieszanki do wypieku piernika ( np. Gellwe, dr Oetker, czy innej)
  • 200 g mąki pszennej*
  • 50 g masła
  • 150 g miodu
  • 2 średnie jaja
  • lukier królewski do dekoracji

*Jeśli chcemy aby pierniczki były słodsze zastąpmy mieszanką piernikową.

Przygotowanie:

  1. Do mieszanki dodajemy mąkę, łączymy dokładnie.
  2. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcieramy aby powstały grudki.
  3. Wlewamy lekko podgrzany, tak aby był płynny miód, mieszamy i wbijamy jaja.
  4. Ciasto wyrabiamy, jeśli trzeba podspujemy je mąką.
  5. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  6. Radzę Wam zrobić je z podwójnej ilości składników, znikają baaaardzo szybko, smakują ;)
  7. Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na ok 5 mm po czym wkładamy na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, bo bardzo rosną, ja może ułożyłam za blisko i niektóre sztuki się posklejały.
  8. Pieczemy w 180 stopniach do 190, zależy od piekarnika, przez 5-8 minut.
  9. Studzimy i dekorujemy!
  10. Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną!

Sprytny sposób na pyszne pierniczki, myślę, że można znaleźć dobrą gotową mieszankę bez nadmiaru sztucznych barwników i konserwantów :)

 

Cud, miód i cynamon Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.