Najprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Czy wy też tęsknicie za przepisami które można zrobić bez wychodzenia z domu do sklepu, które przypominają nam smak dzieciństwa, są też alternatywą na niespodziewane wizyty znajomych? Oto moja propozycja, która wyjdzie każdemu, nie ma tu znaczenia w jakiej kolejności połączymy składniki! Na pewno każdy da sobie radę. A dodatek własnoręcznie zerwanych gruszek czyni je niesamowitym rarytasem :) na niedzielny obiad będzie jak znalazł

Przepis mam od mamy pewnej koleżanki :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki Luksusowej Puszystej Lubella typ 550
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżeczki przypraw korzennych ( u mnie 2 cynamonu, 1 do piernika, 1/4 gałki i imbiru)
  • 350 g dojrzałych gruszek, 4 nieduże sztuki
  • olej i bułka tarta do formy

 

  1. Rozgrzać piec do 180 stopni, góra dół bez termoobiegu.
  2. Foremkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.
  3. Gruszki umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
  4. Składniki zmiksować w dowolnej kolejności, powinno to trwać ok 5 minut.
  5. Ciasto wlać do formy i piec 40-50 minut. Po 40 sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – suche.
  6. Możemy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą, ja tego nie robię bo wtedy to ciasto jakoś bardziej swojsko mi się kojarzy, ale w wersji odświętnej jak najbardziej polecam!

A teraz krok po kroku:

wszystko pakujemy do miski i miksujemy, jak już mówiłam kolejność nie ma znaczenia

a tak wygląda z rozłożonymi gruszkami, troszkę jasne wyszło ale w rzeczywistości jest bardziej cynamonowe :)

po upieczeniu jest brązowiutkie dzięki korzennym przyprawom, jak widać bardzo ładnie rośnie

a tu po przekrojeniu, gruszki po upieczeniu stają się leciutkie i kremowe.

 

Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS!

Print Friendly

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.