Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jeśli wam też skończyło się w domu pieczywo, a macie ogromną chęć zjeść chleb, polecam wypróbować ten przepis, prosty, szybki a do tego nie potrzeba odpalać piekarnika, co o poranku bywa ciężkie :) też mam takie chwile. Placek jest stabilny, o konsystencji chleba, tyle , że płaski. Pyszny z ziarnami, można go jeść na słono i słodko, a do tego wiemy co w nim jest, świetna porcja zdrowia na początek dnia. A oto przepis, zdążycie jeszcze zabrać go ze sobą w chlebaku do pracy czy szkoły :)

przepis autorski

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej ( może być zwykła)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb
  • 1 łyżka siemienia*
  • 1 łyżka słonecznika*
  • 200 ml kefiru ( 3/4 szkl)
  • 1 jajo
  • po 1/2 łyżeczki proszku i sody
  • szczypta soli
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

  1. Sypkie składniki wymieszać.
  2. wlać kefir i lekko ubite jajo.
  3. Dodać ziarna i odstawić na 10 minut.
  4. Piec na lekko natłuszczonej teflonowej patelni, przez 5 minut z jednej strony na małym ogniu, potem obrócić
  5. Podawać z tym czego dusza zapragnie!
  6. Można przestudzić i zrobić z niego zwykłe kanapki, ciekawym dodatkiem będą też suszone zioła, jeśli chcemy go zjeść na słono.

Smacznego!

Wybaczcie jakość zdjęć, ale chciałam Wam go pokazać, udowodnić ,że nie jest mitem : ) baterie w aparacie padły, ładują się zdjęcia zrobione telefonem

Print Friendly

4 Komentarze

  1. właśnie takiego przepisu szukałam! miałam okazję skosztować podobny chleb, co skusiło mnie żeby spróbować samej go zrobić. czy można go też zmodyfkować na „słodko” np z rodzynkami?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.