Szybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki” chleb sodowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Obudziłam się o 7 rano, a właściwie zostałam obudzona i doszłam do wniosku, że zjadłabym swój ulubiony chleb. Oto on. Wyczytałam kiedyś, że podobny chleb jest popularny w Irlandii, ciemny, sodowy,uwielbiam zapach sodowego pieczywa, stąd też moja propozycja dla was, spróbujcie, zachęcam tym bardziej, że przepis jest banalny, a po ok 1 godz możemy się cieszyć smakiem domowego pieczywa.

Chleb ten jest także wielką porcją zdrowia. Pełnoziarnista mąka, płatki owsiane, otręby i ziarna są źródłem wartościowego białka, węglowodanów złożonych, witamin, zdrowych tłuszczy a przede wszystkim błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości . Jeśli to was nie przekonuje to  po prostu do spróbujcie! :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 1850 ( można dać zwykłej jeśli nie macie)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych ( 48% błonnika ! )
  • 1 szklanka wody
  • 2 kubki po 400 ml kefiru naturalnego
  • 1/2 szklanki ziaren : siemienia i słonecznika
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Sypkie składniki wraz z ziarnami (1 /4 odkładamy) i mieszamy.
  2. Dodajemy kefiry i wodę. Mieszamy.
  3. Wlewamy do formy wysmarowanej olejem wysypanej mąką z otrębami.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto powinno chwilę odstać, akurat tyle ile będzie się nagrzewał piec, czyli ok 10 minut.
  5. Ciasto namoczyć z wierzchu wodą i posypać resztą ziaren.
  6. Wkładamy do gorącego pieca i pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka, po 40 minutach można sprawdzić.
  7. Zostawiamy na chwilę( 5-10 minut ) w piecu po czym otwieramy drzwiczki, lekko przestudzamy i możemy się cieszyć domowym pieczywem.

Jeśli chcemy bułeczki można je upiec w formie do muffinek, ciasto rośnie więc napełniamy je do 3/4 wysokości foremek.

Możemy upiec je też z ulubionymi ziołami, czasem tak robię, na pewno o tym napiszę!

A teraz pyszne zdjęcia.

1. Surowe

i po upieczeniu :

Ja jadłam chleb z serkiem śliwkowym, masłem i jeszcze gorącym musem jabłkowym , sąsiad wczoraj przyniósł mi ogrodowe jabłka, późne papierówki, bardzo pyszne :) mus robię
tak

Smacznego!
Smakołyki na pikniki

Print Friendly

2 Komentarze

  1. Czy aby nie za dużo tu mokrych składników? – 1 szkl wody i 800 ml kefiru na 1/2 kg mąki???? Zrobiłam wg przepisu na razie surowe ciasto i mam obawy czy mi sie to upiecze bo ma konsystencję ciasta naleśnikowego…..

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.