Przetwórstwo bezcukrowe : powidła śliwkowe, mus z jabłek i pure z dyni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Szkoda, że przez cały dzień nie mam zupełnie czasu, żeby dodać przepisy i muszę to robić późnym wieczorem, może więcej osób natrafiłoby na moje ciekawe przepisy; ) Moje propozycje na dziś to pyszne smażone powidła z węgierek, mus z jabłek i pure z dyni, zdrowe bo bez cukru i odpowiednie nawet dla małego łakomczucha : ) ciekawa propozycja dla np. dla mam które są świadome tego, że to co jedzą ich dzieci ma wpływ na ich rozwój. A jeśli nie macie dzieci, nie przejmujcie się, porozpieszczajcie swoje podniebienie : ) na prawdę warto poświęcić chwilę czasu i cieszyć się smakiem ulubionych owoców w zimowe wieczory.

trochę się tego przez te kilka dni uzbierało;)

Powidła śliwkowe:

Składniki ( bardzo wyczerpująco )

  • możliwie najsłodsze śliwki , dowolna ilość

Przygotowanie:

  1. Śliwki,umyć, wypestkować, przebrać, nieładne wyrzucić.
  2. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować pod przykryciem, mieszając co jakiś czas np.15 minut, ok 1h. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i możemy dalej gotować powidła odparowując sok który otrzymaliśmy, ja polecam go zebrać odciskając łyżką i przelać do gorących butelek( wyparzonych), zakorkować i odstawić do góry dnem, w ten sposób otrzymujemy pyszny 100% syrop który będzie zachwycającym dodatkiem do np.herbaty, ja odsączyłam 3 małe buteleczki po ok 150 ml. Generalnie syropu odsączamy tyle, żeby powidła mogły się lepiej i krócej smażyć.
  3. Teraz smażymy powidła kolejną godzinę, mieszając już częściej, gdyż cukier który wydobywa się ze śliwek bardzo ładnie i szybko się karmelizuje, zaskakujące jest to, że nawet średnio słodkie śliwki mają w sobie ukrytą tak dużą ilość cukru.
  4. Gdy zgęstnieją, często mieszamy, no niestety musimy przy tym garnku postać; ),  gdy nie będzie już zupełnie soku, odstawiamy na całą ok dobę lub noc.
  5. Po tym czasie powidła ponownie smażymy kilkanaście minut, odparowujemy do pożądanej konsystencji, moje są bardzo gęste, i przekładamy do wyparzonych, gorących słoików, zatyczki zalewamy wrzątkiem, też muszą być gorące, korkujemy na gorąco i odstawiamy do góry dnem.
  6. Smacznego ; )

śliczne, prawda :)

Mus jabłkowy:

Składniki:

  • Jabłka
  • najlepiej z pewnego źródła, jeśli mają być przeznaczone dla dziecka

Sekretem ładnego, jaśniutkiego musu jabłkowego, jest obieranie jabłek, krojenie w cząstki i wkładanie do wody  z odrobiną soku z cytryny( dla dzieci wkładamy do samej wody) aby nie ściemniały.

  1. Jabłka obieramy, przebieramy i pozbywamy się gniazd, kroimy na cząstki i wkładamy do wody, wszystkie jabłka powinny być zanurzone, pamiętajmy jednak, że wody nie musi być dużo,bo w miarę dokładania jabłek jej poziom się podwyższy.
  2. Stawiamy na gazie, szybko zagotowujemy i odlewamy część kompotu do wypicia, powinno go zostać na dole tyle żeby jabłka się nie przypalały.
  3. Zmniejszamy gaz i gotujemy jabłka do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, miksujemy i wkładamy gorący mus do wyparzonych,gorących słoików, zakręcamy gorącymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem.

Jeśli macie tak jak ja jabłka z pewnego źródła śmiało możecie podać je dziecku po 4-5 miesiącu życia, w zależności od porady lekarza lub położnej : ) i wiecie co jest w słoiczku !

Mus/pure  z dyni

O tym już pisałam,świetna baza do ciast, śmiało do podajadania ze słoika ( oj podjadam podjadam : ),po klusek, pierogów,placków dań na słodko i słono, no czego dusza zapragnie! uwielbiam dynię ; )

Przepis klik:

Można też wymieszać pure z dyni z musem jabłkowym i mamy kolejne danie dla naszego maluszka lub świetny dodatek np, do kisielu, jogurtu lub czegoś na ciepło dla nas, gdy złapie nas ochota na coś słodkiego i pysznego ; )

Pozdrawiam,

Ania : )
Konfitury Dyniowe przysmaki Domowy Wyrób

Print Friendly

2 Komentarze

  1. Witam. Chciałam zapytać gdzie te powidła na dobę należy odstawic. Do lodówki? I czy się nie zepsuja bez pasteryzacji? Może dodam trochę octu jabłkowego?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.