Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciekawy przepis, na naleśniki, jemy je klasycznie z dżemem lub serem, u mnie w drugiej wersji jednak z ciekawą propozycją w postaci musu agrestowo-dyniowego, chociaż może być też inny niskosłodzony dżem.

Składniki:

Naleśniki ( na 3-4 porcje po kilka sztuk, w zależności od średnicy patelni)

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ( może być zwykła)
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko ( w podwójnej porcji 3 jaja)
  • ewentualnie olej do smażenia

ser:

  • 400 g białego sera najlepiej kremowego twarogu
  • słodzidło np.cukier,miód,stewia
  • op. cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

mus:

  • jogurt lub śmietana do dekoracji

 

Naleśniki : Składniki wymieszać blenderem. Miksować 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na dużym palniku, do ścięcia z każdej strony i odkładać. Nie powinny być zbytnio spieczone bo będziemy je jeszcze podsmażać z nadzieniem

Ser: składniki zmiksować i doprawić do smaku. Do nadzienia można dodać trochę musu smak jest wtedy ciekawie złamany : )

Mus: Puree podgrzać z dżemem, dosłodzić ulubionym słodzidłem.

Naleśniki faszerować serem, smarujemy placki i składamy na cztery części. Smażymy na odrobinie oleju i podajemy na gorącym musie,polane jogurtem i kleksem musu. Smacznego! Aż mi ślinka cieknie jak myślę, że je dzisiaj jadłam :)

Mniam mniam : )

Rady: do naleśników można dać łyżeczkę przyprawy do piernika i kakao, wtedy mamy zupełnie inne danie :)

Dyniowe przysmaki

Print Friendly

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.